Extra krémes dupla forrócsoki
Sok vegán desszert alapja a kesudió, helyettesíthető vele a legtöbb krémsajt alapú édesség, a vegán mousse-ok és pudingok is ebből az alapanyagból készülnek. Az olajos magvak köztudottan melegítő hatással bírnak, az Aryuveda és a tradicionális kínai gyógyítás szerint is, megfontoltan, kellő tudatossággal kiválóan kiegészíthető velük a táplálkozásunk a hűvösebb őszi, és hideg téli hónapokban. Érdemes módjával és körültekintéssel beiktatni a mindennapjainkba, de mint mással sem, ezekkel se essünk túlzásba. Ha reggelre például kesuból készítek kakaót, vagy "golden milk"-et magamnak, akkor a nap további folyamán már nem fogyasztok egyéb olajos magvakat. A kesu krémességének köszönhetően kiváló forró csokoládé alap, sőt a különböző latték is sokkal ízletesebbek, ha ebből készítjük, nem pedig csak a hagyományos értelemben vett bolti növényi tejekkel. Nem olcsó mulatság azonban, néha csak horror áron érhető el, éppen ezért ritkábban használom, hacsaknem valami igazán fincsi lélekmelengetőre van éppen szükségem.
Hozzávalók (2 nagyobb vagy 4 kisebb bögrényi):
- 1 bögre / 150 g kesu (2 órán át vízben áztatva, majd lecsepgtetve)
- 3 csésze / 750 ml víz
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál holland kakaópor
- 55 g magas kakótartalmú étcsokoládé
- 1 evőkanál hántolt kendermag
- 2 Medjool datolya (vagy 1 evőkanál juharszirup)
Elkészítés:
- Áztassuk vízbe a kesudiót legalább két órára, hogy megpuhuljanak a szemek, majd öntsük le és szárítsuk fel a szemeket (egy konyharuha segítségével).
- Tegyük egy blenderbe, és mixeljük krémesre.
- Öntsük edénybe, adjuk hozzá a kakaóport és a csokoládét, melegítsük fel, és keverjük össze alaposan. Várjunk amíg a csoki elolvad, de ne forraljuk!
- A kakaós csokis italt öntsük vissza a blenderbe, mérjük hozzá a kendermagot, és dobjunk bele 1-2 datolyaszemet. Újabb alapos mixelés, és önthetjük is a kedvenc bögrénkbe.
Napi isnpiráció és további receptek: Facebookon, vagy Instagramon .