Extra krémes dupla forrócsoki

hot_choco1-4.JPG
Sok vegán desszert alapja a kesudió, helyettesíthető vele a legtöbb krémsajt alapú édesség, a vegán mousse-ok és pudingok is ebből az alapanyagból készülnek. Az olajos magvak köztudottan melegítő hatással bírnak, az Aryuveda és a tradicionális kínai gyógyítás szerint is, megfontoltan, kellő tudatossággal kiválóan kiegészíthető velük a táplálkozásunk a hűvösebb őszi, és hideg téli hónapokban. Érdemes módjával és körültekintéssel beiktatni a mindennapjainkba, de mint mással sem, ezekkel se essünk túlzásba. Ha reggelre például kesuból készítek kakaót, vagy "golden milk"-et magamnak, akkor a nap további folyamán már nem fogyasztok egyéb olajos magvakat. A kesu krémességének köszönhetően kiváló forró csokoládé alap, sőt a különböző latték is sokkal ízletesebbek, ha ebből készítjük, nem pedig csak a hagyományos értelemben vett bolti növényi tejekkel. Nem olcsó mulatság azonban, néha csak horror áron érhető el, éppen ezért ritkábban használom, hacsaknem valami igazán fincsi lélekmelengetőre van éppen szükségem.

e_n1-4.JPG

Hozzávalók (2 nagyobb vagy 4 kisebb bögrényi):

  • 1 bögre / 150 g kesu (2 órán át vízben áztatva, majd lecsepgtetve)
  • 3 csésze / 750 ml víz
  • 1 csipet só
  • 2-3 evőkanál holland kakaópor
  • 55 g magas kakótartalmú étcsokoládé
  • 1 evőkanál hántolt kendermag
  • 2 Medjool datolya (vagy 1 evőkanál juharszirup)

e_n1.JPG

Elkészítés:

  1. Áztassuk vízbe a kesudiót legalább két órára, hogy megpuhuljanak a szemek, majd öntsük le és szárítsuk fel a szemeket (egy konyharuha segítségével).
  2. Tegyük egy blenderbe, és mixeljük krémesre.
  3. Öntsük edénybe, adjuk hozzá a kakaóport és a csokoládét, melegítsük fel, és keverjük össze alaposan. Várjunk amíg a csoki elolvad, de ne forraljuk!
  4. A kakaós csokis italt öntsük vissza a blenderbe, mérjük hozzá a kendermagot, és dobjunk bele 1-2 datolyaszemet. Újabb alapos mixelés, és önthetjük is a kedvenc bögrénkbe.

Napi isnpiráció és további receptek:  Facebookon,  vagy Instagramon .

e_n1-5.JPG hot_choco1-2.JPG