Zabkásával töltött alma juharszirupos barnavajjal, pirított törökmogyoróval

3e9fb5b7-5cd3-4d8a-8ad5-5a0f9445afa5.jpeg

Desszertet reggelire? Miért ne?! Na ne a hagyományos értelemben vett süteményre gondoljatok, hanem valami annál is sokkal jobbra. Krémes zabkásával töltött kerek, ropogós almák, sok fahéjjal, juharszirupos barnavajjal, pirított törökmogyoróval. Nálam már vitathatatlanul ősz van a konyhában. A legtöbb blogger már nagyban a karácsonyra készül ilyenkor, de én mindig el vagyok maradva, vagy inkább úgy mondanám, nem igazán tartom az iramot. Szépen lassan, komótósan haladok az évszakokkal, s mindennek a maga idejében állok csak neki. Szóval most abszolúte ősz van. Tudjátok, a belassulós, este kakaózós, tökfaragós, "szellemidézős", gyertyagyújtogatós nyugis esték ideje. Na meg a hasonlóan ráérős hétvégi reggeleké, mert hát azért én sem őrültem meg teljesen, csak hétvégén állok neki töltött almát sütni reggelire, de akkor bizony simándi kivárom míg elkészül, mert nagyon megéri. Lemon barátunk mondta mikor együtt reggeliztünk, hogy "ő bizony nem szereti ezeket a plöttyesztett gyümölcsös dolgokat, de ez az alma ebben a formában nagyon finom". És hát én is ezt gondolom, bár hozzáteszem nincs bajom a posírozott gyümölcsös finomságokkal se. Szóval, ha már gyertya, akkor ajánlanék Nektek, ha szeretitek a szójagyertyákat, akkor például az https://andyourstories.com/ oldalról rendeljetek. És elbüszkélkedem, én ezt a szuper klassz gyertyatartót vásároltam magamnak az Ikeában: https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/70445673/, meg persze gyertyát is vettem hozzá: https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60191916/. Szóval bővelkedem gyújtogatnivalóban. Nagyon sok mindent vállaltam magamra az elmúlt két évben, s picit meg is sínylettem a dolgot, úgyhogy most eldöntöttem, mindent leadok magamról, s csak a pillanatnak élek. Egészségügyileg sem állok a magaslaton, úgyhogy kell egy kis immun-és belső rendszer erősítés, ez pedig megköveteli, hogy legalább hármat hátralépjek, és megtanuljak újra lazítani. Na de lássuk a receptet, úgyis az a legfontosabb.

 02b8aef8-a4a9-4b85-bf39-c224d1e2140b.jpeg

Hozzávalók:

  • 4 roppanós, szép, nagy alma (Jonagold, Gála, Idared, Starking, Egri piros, stb)
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 2 bögre víz
  • 1 bögre gluténmentes zabpehely
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 bögre rizstejszín
  • 1/4 bögre kókuszvirág cukor (elhagyható)
  • 1/2 bögre pirított, aprított törökmogyoró

juharszirupos barnavaj:

  • 4 evőkanál kókuszmargarin (vagy laktózmentes vaj)
  • 4 evőkanál juharszirup

 Elkészítés:

  1. A sütőt 200 fokra melegítjük elő.
  2. Az almákat alaposan megmossuk, a kalapjukat levágjuk és kikaparjuk a belsejüket úgy, hogy tölthetőek legyenek, de megtartsák a formájukat sütés közben. (Tehát ne vájjuk ki a húsát a héjig, hagyjunk egy kis peremet is.) Állítsük sütőpapírral bélelt tepsire őket és a belsejüket szórjuk meg fahéjjal.
  3. Az alma kikapart húsát apírtsuk kis kockákra, mert ezt is a kásához keverjük majd.
  4. Vizet forralunk, beleöntjük a zabpelyhet, a felaprított alma darabokat, csipetnyi sóval szórjuk, és puhára, ragacsosra főzzük, épp úgy, mintha egy hagyományos zabkását készítenénk. Keverjük bele a rizstejszínt és a cukrot (én legutóbb kihagytam, mert elég édes a fahéjtól és a juhharos vajtól is). Alacsony hőfokon 6-8 perc.
  5. Ha elkészült levesszük a tűzről, félretesszük.
  6. A juharszirupos barnavajhoz, a vajat közepes hőfokon folyamatos keverés mellett addig hőkezeljük, míg barna, amolyan karamellszínt nem kap. Kb. 4-5 perc. Ekkor hozzákeverjük a juharszirupot, és levesszük a tűzről.
  7. Az előkészített almákat alaposan meglocsoljuk a juharos barnavajjal, de a szervírozáshoz is hagyunk belőle, tehát nem használjuk fel az egészet.
  8. Csurig töltjük a kis "labdákat" a zabkásával, a tetejüket mogyoróval szórjuk, majd 30-40 perc alatt készre sütjük.
  9. Azonnal tálaljuk, még melegen, és juharos vajjal locsoljuk. Ha nagyon habzsi-dőzsi van, akkor bizony egy-egy gombóc vanília fagylalt is dukál hozzá, vagy, ha igazán őszi ízekre vágyunk főzhetjük a zabkását víz helyett alma ciderben is. Így még intenzívebb ízeket kapunk. A kását kedvünk szerint gazdagíthatjuk aszalványokkal, magokkal, más gyümölcsökkel is.

Szeretném, ha egy interaktív közösséget építenénk. Ha érdeklődsz a mentes étkezés iránt, és van kedved ötleteket megosztani másokkal és Velem, kövesd az oldalam a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.

a_fonya_s_ka_sa1-4.JPG