Kurkumás granola

55e867d4-dada-4128-a4fd-4b30dca66d62.jpeg

Granolát készíteni nem nagy ördöngősség, maximum az okozhat kisebb gondot, hogyan készítsük igazán ropogósra, de egy kis sütőben hűtéssel ez is könnyedén kivitelezhető. Sütési idő végén sütőajtó kinyit, granolás tepsi bent felejt, s ha az egész sütő jól kihűlt, a granola is ropogósra "dermed". A házi granolának több előnye is van, mindamellett, hogy töredékét fizetjük a bolti verziónak, többek között az is értékes szempont, hogy pontosan tudjuk mi kerül majd bele, és kis kreativitással egy alapreceptből számtalan variánst fejleszthetünk a fűszerezés és szezonális alapanyagok csereberéjével. Mivel közeledik a hűvös őszi idő, én egy kurkumás változatot készítettem Nektek. A kurkuma az Ayurvedikus táplálkozás meghatározó fűszere, és ha ismeritek a "Golden tea"  vagy "Golden milk" elnevezéssel illetett kurkumás, édes, krémes, meleg italt, biztosan tudjátok, hogy megfázás esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása, a kurkuma áldásos hatásai miatt. A gugliba beírva számtalan cikket, tippet és receptet találtok, úgyhogy ezzel nem is húznám az időt, mindenesetre én nagyon szeretem, szóval szívesen ajánlom. A garnola alapja zabpehely és magvak, kell hozzá némi zsíradék és kevés édesítő, a fűszerek és pluszban hozzáadott szárított gyümölcsök, kókuszpehely, csokidarabkák és szem-szájnak ingere már csak a turbózásra szolgál. A lenti mennyiség két nagyobb befőttesüvegnyinek felel meg, kamrába téve sokáig élvezhető. Reggelente csak lekapom a polcról, tálkába öntöm és kókuszjoghurttal, kására szórva, vagy csak szimplán növényi tejjel fogyasztom.

3ca5c72e-589c-4833-acfc-59c5d7a67b3b.jpeg

Hozzávalók:

  • 1 + 2/3 bögre gluténmentes zabpehely
  • 2/3 bögre pekándió
  • 1 bögre törökmogyoró
  • 1 bögre szeletelt, blansírozott mandula
  • ½ bögre aszalt sárgabarack
  • ½ bögre aszalt szilva
  • ½ bögre mazsola
  • 1 bögre tökmagtej készítésből maradt szűrlemény
  • 6 evőkanál kókuszolaj
  • 2 érett banán
  • 1/3 bögre juharszirup (vagy méz)
  • 1-2 evőkanál őrölt kurkuma (ízléstől függően)
  • ½ rúd vanília kikapart magjai
  • ¼ teáskanál őrölt kardamom

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 Celsius fokra melegítjük elő.
  2. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  3. Egy nagyobb tálba mérjük a száraz hozzávalókat, zabpelyhet, magokat, aszalványokat, tökmag szűrleményt; félretesszük.
  4. Egy konyhai robotgép aprító táljába öntjük a folyékony kókuszolajat, hozzáadjuk a banánokat, juharszirupot, és ízesítőket, majd pár perc alatt teljesen homogénre mixeljük.
  5. A száraz hozzávalókhoz öntjük, és alaposan elkeverjük.
  6. Az előzőleg sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, és egyenletesen szétterítjük.
  7. 20 perc alatt aranybarnára sütjük, félidőben átkeverve az alapot, hogy egyenletesen piruljon mindenhol. Ha elkészült, lekapcsoljuk a sütőt, és nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni, így lesz a lehető legropogósabb.

Szeretném, ha egy interaktív közösséget építenénk. Ha érdeklődsz a mentes étkezés iránt, és van kedved ötleteket megosztani másokkal és Velem, kövesd az oldalam a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.

 c6dd3210-9366-4dd8-90e2-70d060886508.jpeg