Kecskesajtos paradicsomos galette

 9a479ea7-7e30-477f-9a2f-f80f5a6592e2.jpeg

Ha van valami, amit imádok, az a kecskesajt. Igyekszem ugyan kellő körültekintéssel bánni vele, mert ugyanúgy rosszul reagálok rá, ha sokat fogyasztok belőle, mint a tehéntejből készült termékekre. Ennek köszönhetően csak havonta egyszer bűnözök vele, de akkor nagyon. Érdemes az embernek piacról beszerezni frissen az alapanyagokat ehhez az ételhez, mert egyszerűségét a friss alapanyagok nagyszerűsége ellensúlyozza, s a bolti seízű paradicsomokkal sosem érjük el ugyanazt az ízhatást, mint a napérlelte, lédús, a túlérés előtt húsában repedő kerti változatokkal. Szeretem a kertből tőről szedett paradicsom illatát, a melegséget, mellyel a nyári napsugarak perzselték, és a finom szemcsés homokot a felületén. Egészen más élmény az embernek kézbe venni, nekem mindig a gyermekkoromat idézi. Napjainkban ugyan már már senkinek nincs kedve kertet művelni, csak a trendi új tevékenységeknek élünk, online világban beszélgetünk a barátainkkal és hamis képeket vetítünk az életünkről a social medián keresztül. Ez lett a fő irányvonal. Én alig várom, hogy újra paradicsomot ültethessek egy saját kicsi kertben valahol, vagy, hogy egy fűszerekkel tömött dézsát gondozhassak. Paprika, paradicsom, pár tő uborka, bazsalikom, kakukkfű és friss rozmaring. Zsálya, boriskafű, és néhány tő dália, hogy a virágokról se feledkezzünk meg. Ezekkel biztosan megpróbálkozom. Ha majd egyszer kertecském lesz...

4a795a4c-ecf2-4f26-8a6e-47a44f349a72.jpeg

Hozzávalók:

  • 250 gr gluténmentes leveles tészta
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 450 gr koktélparadicsom
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • ¼ teáskanál só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors
  • 6-8 levél friss bazsalikom
  • 150 gr  fűszeres krémes kecskesajt
  • 100 gr félkemény kecskesajt

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 Celsius fokra melegítjük elő.
  2. A leveles tésztát előkészítjük, és kör alakra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük a krémes kecskesajttal.
  3. Egy serpenyőben két evőkanálnyi olajat hevítünk, hozzáadjuk a koktélparadicsomokat, és 4-5 percig forgatjuk.
  4. Egy fakanál segítségével kinyomkodjuk a puha paradicsom húsát, 2 gerezd fokhagymát nyomunk bele, ízesítjük balzsamecettel, bazsalikommal, sóval, borssal, 3-4 perc alatt összeforraljuk.
  5. Az előkészített sajtkrémmel kent levelestészta alapra borítjuk, és a tészta közepén kör alakban elegyengetjük.
  6. A tészta széleit 2-3 cm-rel beljebb hajtjuk, galettet formázunk belőle.
  7. Tetejét reszelt félkemény kecskesajttal szórjuk, és 180 Celsius fokon 25 perc alatt készre sütjük.
  8. Tálaláskor friss bazsalikom levelekkel díszítjük.

Szeretném, ha egy interaktív közösséget építenénk. Ha érdeklődsz a mentes étkezés iránt, és van kedved ötleteket megosztani másokkal és Velem, kövesd az oldalam a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.

 4132bc95-867d-4d38-b955-43dcb056355e.jpeg