Tejbegríz mentesen

63ad088f-0f90-4fc4-b8c5-06b39bab251d.jpeg

Imádom a tejbegrìzt, nem tudom Ti hogy vagytok vele. Valószínűleg annak köszönhető, hogy a lelkem mélyén még mindig gyerek vagyok, legalábbis szeretem felidézni a rég feledett ízeket és érzéseket. Jó ez a nosztalgia. Ha lenne gyerekem, mert hogy még nincs, biztosan együtt kanalaznànk, de addig is csak magam örvendeztetem meg időről időre. A diéta miatt gluténmentes változatban, barna rizsdaràt használva készítem. Legtöbbször fahéjjal vagy kakaóporral, hagyományosan, most azonban egy csomó finomságot dobáltam rá. Áfonya, tahini, mézben eltett dió, hajdinapehely, mandula és kakaóbab töret is került rá. A tahini a mézzel elkèpesztően jó. Ha még nem próbáltàtok, itt az ideje. (ha teljesen vegàn, cseréljétek juharszirupra)

 

Hozzávalók:

  • 4 púpos evőkanál barna rizsdara
  • 4,5 dl mandulatej
  • 1⁄2 vaníliarúd kikapart magjai

 

Elkészítés:

  1. A mandulatejet a fél vanília rúddal és a kikapart magokkal felforralom.
  2. Ha felforrt, közepesre veszem a hőfokot, kiveszem a vanília hüvelyt, és belszórom a rizsdarát.
  3. Ha hirtelen öntjük bele, csomós lesz, ha lassan csorgatjuk, és közben keverjük, akkor szép sima lesz. Ízlés dolga, ki hogy szereti.
  4. Addig főzöm, míg krémes, sűrű állagúvá nem válik, majd egy tálkába szedem.
  5. A kellő állag elérése előtt egy picivel kell levenni a tűzről, mert a búzadarához hasonlóan ez is sűrűsödik még álltában.
  6. Tálaláskor mindent rápakolok mi szem szájnak és éppen pillanatnyi kedvnek ingere. Mehetnek rá gyümölcsök, fahéj, kakóport, levár, befőttek, szirupok. Amit csak szeretnétek. Jó étvágyat! Boldog gyermekkort!

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn

5e109988-4163-40d1-8110-3ee8295b181c.jpeg