Mentesen édesebb, avagy hogyan készítsünk datolya karamellt

5f6764d9-a189-4acf-96b2-4e72f3fcfd9e.jpeg

Karamellt számtalan módon készíthetünk egészségesebb változatban. Szoktam sósan, tahinivel, kókuszvirág cukorral, és előfordul, hogy mogyoróvajjal keverve, de mindenképpen hagyományos értelemben vett cukor alappal. Ha mégis természetesebb ízekre, és masszívabb állagra vágyom, akkor húzom elő ezt a receptet. Medjool (király-) datolyát vásárolok hozzá, mert sokkal szaftosabb, édesebb és puhább, mint a hagyományos boltokban kapható kiszárított változat. Az Aldiban ugyan lehet venni "Soft" névvel ellátott, az átlagnál jóval drágábban mért datolyát, amivel szintén kellemes állagot kapunk, de ha igazán finom végeredményt szeretnétek ragaszkodjatok a királydatolyához. Én a Bulkshopból szoktam rendelni, s A. hozza el nekem, hazafelé jövet a munkából útba ejti. Fahéjas pekándiós datolyakaramelles fátyolt rétegezek vele leggyakrabban, ami egy kelt tésztás kalácsféleség, de palacsintára, gofrira, vagy zabkásába kanalazva sem utolsó. Nagyon tömény, sokkal masszívabb ízvilág, mint a hagyományos változat, és nyilván a kalóriatartalma ennek sem alacsony, szóval azért önmagában, csak úgy heccből ne kanalazzátok, ugyanis percek alatt megdobja a vércukorszintet. Ha bűnözős nap van, akkor viszont simán húzzátok elő a hűtőből, zárható üvegbe töltve a fridzsiben akár két hétig is eláll. Az imént említett kalácsféleség receptjét is hozom hamarosan, ez csak egy kis felvezető.

26702964-91eb-4882-8d0c-b841ecf9d3e9.jpeg

Hozzávalók:

  • 2 bögre medjool datolya (királydatolya)
  • 2 bögre kókusztej (konzerv)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/4 teáskanál tengeri só

Elkészítés:

  1. Ha a datolya nem eléggé puha, akkor forró vízbe áztatjuk körülbelül 3-4 óra hosszára, majd leszűrve, lecsepegtetve dolgozunk vele.
  2. Ha kellően érett, puha szemeket sikerül beszerezni, akkor közvetlen önthetjük a konyhai aprítóba.
  3. Hozzáadjuk a kókusztejet, vanília kivonatot és sót, majd teljesen egyneműre, krémesre mixeljük. 
  4. Zárható üvegcsékbe töltve, hűtőben akár két hétig is eláll.

 79a6d781-579d-48bc-abd3-7a5784da65bc.jpeg

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.

 

3457aa1b-29be-414e-9393-93cd9b7df8f9.jpeg

1fa19ed8-7905-4de6-9d1c-cc2dd7c07788.jpeg