Thai gyömbéres sárgarépa-krémleves

38c8cca5-8f05-4204-a9f8-65c4e3cb13f6.jpeg 

 Minden amit erről a levesről tudni kell két szóban meghatározható: elképesztően finom. Viccet félretéve. Teljesen mindegy az év melyik szakában vagyunk, nálam tuti, hogy egy hónapban egyszer legalább elkészül. Elsődlegesen azért, mert isteni finom, eszméletlen egyszerű, és gyönyörű a színe, másodlagosan azért mert olcsó, és nagyon gyorsan megvagyok vele. Ebbe a levesbe most csak és kizárólag sárgarépát tettem, de ha úgy érzitek gazdagítani szeretnétek valamivel, akkor nyugodtan adhattok hozzá karfiolt vagy édesburgonyát, esetleg sütőtököt, az arányok betartásával, és kiegyenlítésével. Ha még krémesebbre, lágyabbra szeretnétek elkészíteni, akkor a zöldséglé felöntésekor adjatok hozzá pluszban fél bögre kókusztejet. Ettől még selymesebb lesz a végeredmény. Ha szigorú vegán étrendet követtek mindenképp ellenőrizzétek a vörös currypaszta összetevőt, mert sok esetben garnéla pasztát tartalmaz kiegészítő ízfokozóként. Nem csak vegán, de gluténmentes és paleo diétába is illeszthető finomság. Mindenképp próbáljátok ki!

 

Hozzávalók 2-4 személyre:

  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 3 lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 kg sárgarépa
  • 1–2 evőkanál thai piros currypaszta
  • 1 evőkanál currypor
  • 1 l zöldségalaplé
  • frissen őrölt fekete bors
  • 10 dkg kókusztejkonzerv

a tálaláshoz:

  • friss petrezselyem-/vagy korianderzöld
  • kókusztej

 cd2733ab-86ad-458b-b9b6-49007920967e.jpeg

Elkészítés:

  1. A lila hagymát felaprítjuk, és a kókuszolajon üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a gyömbért, átforgatjuk, majd beleöntjük a megtisztított és felkarikázott sárgarépát.
  3. Ízesítjük a currypasztával és a curryporral, felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk.
  4. Közepes lángon, lefedve 30 percig főzzük.
  5. Ha a répa megpuhult, a levest lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel krémesre, homogénre turmixoljuk, végül felöntjük a kókusztejjel.

Petrezselyem-/vagy korianderzölddel és kókusztejjel díszítve tálaljuk.

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.

14641_2.jpg