Fahéjas - vaníliás zabkása

ff8f12bc-dc67-43b1-89b3-0b6f754e26a7.jpeg

Aki követ az Instagramon az tudja, hogy élek-halok a kàsàkért. Az egyik fő meghatározója az étkezésiemnek, már ami a reggeliket illeti. Az évek alatt számtalan receptet mentettem le innen-onnan - főként külföldi oldalakról, hiszen akkoriban itthon még egyáltalán nem volt ennyire "trendi" zabkását fogyasztani -, s a napokban előkerestem ezeket. Vicces volt végignéznem a hivatkozásokat, és az akkoriban készült "gasztoképeket", hiszen ezek példáján is láttam mekkora a gasztroforradalom a fotókra vonatkoztatva is. Hihetetlen sebességgel változik a világ, s egyre inkább többet követel. Vagy ez csak az én mozim? Én érzem úgy, hogy minden a külcsíny felé zakatol? Úgy látszik ez egy ilyen elmélkedős reggel. A hétköznapok rohanása sokszor elnyomja a belső monológokat, de amikor van idő megpihenni, amikor az utazásra szánt időt itthoni mélázással tölthetem, akkor szívesen begubózok a fotelba egy tál melengető zabkásával, s ilyenkor válaszolom meg magamnak a rohanásban válasz nélkül maradt kérdéseket. Rengeteg kérdés foglalkoztat mostanában. Annyi mindent szeretnék csinálni, és oly kevés időm marad azzal foglalkozni, amit valóban szeretek. Ikrek csillagjegyben születtem, annak minden áldásos jellemvonásával. Cseppet hóbortos, kissé keszekusza, néha már- már szétszórt, szeleburdi és hebrencs. Légiesen csapongó, ezerfelé gondolkodó., ötletekkel, vágyakkal és álmokkal teli romantikus, "hiszek a jóban" lélek. Az egyik oldal. A másik kőkemény multis arc, annak minden előnyével és hátrányával. Szigorú, céltudatos és határozott, aki sokat követel, mind másoktól, mind önmagától. Nehezen férnek meg ők ketten együtt. De ezeken a reggeleken van időm tisztába tenni a kontrasztból adódó ellentéteket, és kényeztetni a hóbortos lányt egy kicsit, például egy tányér meleg reggelivel.

Hozzávalók:

  • 50 g gluténmentes zabpehely
  • 60 ml mandulatej
  • 160 ml forró víz
  • 1/2 teáskanál vanília aroma
  • csipetnyi fahéj
  • 1 teáskanál méz / agave/ juharszirup

tetejére:

  • banán
  • fagyasztott eper, málna és szeder
  • mogyoróvaj
  • pekándió
  • hajdinapehely

 

Elkészítés:

  1. Elsőként forraljunk 160ml vizet.
  2. Öntsük egy kisebb lábasba, adjuk hozzá a zabpelyhet, mandulatejet, vaníliát, fahéjat és az édesítőt, keverjük el, majd hagyjuk állni 10 percet.
  3. Tíz perc elteltével melegítsük közepes lángon, és főzzük 3-4 percig, míg ragacsos, krémes állagot nem kapunk. 
  4. Szedjük tálkába, és halmozzunk rá gyümölcsöket, egy evőkanálnyi mogyoróvajat, pekándiót, hajdinapelyhet, vagy bármit amit éppen megkívántok. Jó étvágyat!

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.

32648f22-5b92-4740-8d4d-13f796204a37.jpeg