Kókuszjoghurt reggelire házilag

6f3baae4-218f-462b-845b-e96358ad14d8.jpeg

Kókuszjoghurtot házilag? Mindenképp. Persze, csak ha van az embernek kedve és ideje vele foglalkozni. Ár-érték arányban mindenképpen megéri, hiszen a boltokban kapható termékek igen húzós áron érhetők el. Én tízszer meggondolom - főként a hó vége felé járva -, hogy megvegyem -e vagy sem, pedig ha például rakott zöldbabot készítek, ez kerül a tetejére a tejföl helyett. Nórinál bukkantam a házilag készíthetó verzió receptjére, aztán szétnéztem a gugliban és rengeteg hasonlóan jó inspirációt találtam. Az alap mindeegyikben közös, ki elvesz, ki éppen hozzátesz pluszban még valamit. Kókuszkrémet érdemes inkább használni szerintem, én személy szerint jobban szeretem, ha egy joghurt kicsit sűrűbb állagú.

Hozzávalók:

  • 400 ml kókusztej vagy kókuszkrém (1 konzerv tej vagy 2 doboz krém)
  • 1 ek. méz/ cukor/ kókuszcukor
  • 1 csapott kk. agar agar por
  • 2 kapszula probiotikum
  • tiszta befőttesüveg(ek) - fertőtlenítve, mintha befőznél!

Elkészítés:

 A kókusztejet/krémet forrósítsuk fel az általunk preferált édesítővel. Várjuk meg, amíg kb. 50 fokosra hűl. (Melegebb, mint a kézmeleg, de még nem annyira, hogy ne lehessen kibírni - ha nem használunk hőmérét, így ellenőrizhető.)

Sűrítőanyagként az agar-agar port forró, a zselatint hideg vízben kell feloldani.

➵ Amikor a kókusztej visszahűlt, keverjük bele a sűrítőanyagot és a probiotikus port. Ehhez a kapszulákat válasszuk ketté, és így oljuk fel bennük lévő port.

➵ Öntsük át az elkevert alapot hőkezelt befőttesüveg(ek)be, majd járjunk el úgy mintha egy lekvárt dunsztolnánk éppen be. Tartsuk így meleg helyen legalább 8, de inkább 16 vagy akár 24 óráig. 

➵ Eleinte édeskés ízű a joghurt a méztől, majd ahogy a baktériumok elfogyasztják a cukrokat és tejsavat termelnek helyette, egyre "joghurtosabb" lesz. Ha már elégedettek vagytok a joghurt érettségével, a meleg helyről tegyük hűtőbe legalább 6 órára, hogy az érés leálljon és a joghurt besűrűsödjön.

 ➵ Fogyasztható lekvárral, gyümölcsökkel, kásákkal, és ropogós granolával. Utóbbihoz ajánlom a Hester's Life termékeket, melyek cukormentes és kiváló alapanyagok felhasználásával készülnek, csak egészséges összetevőkből.

Házilag készíthető még az alábbi receptek alapján is:

https://minimalistbaker.com/easy-2-ingredient-coconut-yogurt/

https://www.thekitchn.com/how-to-make-dairyfree-coconut-yogurt-cooking-lessons-from-the-kitchn-216358

https://www.theendlessmeal.com/super-simple-homemade-coconut-yogurt/

 

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalán!