BBQ Pulled Laska burger, avagy a Pulled Pork vegán változatban
Pulled Pork. Omlós, füstös, fűszeres sertéshús alacsony hőfokon, jó sokáig sütve, annyira puhára amennyire csak lehet. Ki ne ismerné a belőle készült szaftos amerikai szendvicset. Évekkel ezelőtt tört be a street foodosok standjaira, s azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Én is éltem-haltam érte, nagyon lehet ám szeretni, épp ezért mikor rábukkantam a vegánosított változat ötletére, azaz a sertésimitátor szerepét vállaló alapanyagra, rettentően megörültem. Bevallom, soha nem jutott volna magamtól eszembe. Már csak azért sem, mert egyébként nem igazán ugrálok érte. Pedig szeretem a gombaféléket, de a laska valahogy mégsem lopta be magát a szívembe. Egészen idáig. Most azonban változott a helyzet! Az eljárás hasonló, azonban a villával tépkedést még a pácolás előtt kell megkezdeni, ezután a szálas laskát sűrű házi BBQ szósszal borítani, s ha az ízek összeértek, akkor mehet is a serpenyőbe. Friss, üde almás káposztasaláta kíséretében került a frissen sütött Szafi Free hajdinás zsemlékbe, és nagyon elégedett voltam a végeredménnyel.
Hozzávalók:
- 500 g lasskagomba
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1,5 evőkanál tamari
- 1/4 teáskanál füstölt paprika
- 1/4 teáskanál fokhagymapor
- só
- 1 bögre házi, cukormentes BBQ szósz
- almás káposzta saláta
Elkészítés:
➵ A laska kalapjait távolítsuk el a szárakról, és egy éles késsel daraboljuk fel vékony csíkokra. A kalapot azért nem tépkedjük villával, mert kevésbé tömör a szerkezete, és csak egy nagy adag széttrancsírozott semmi lenne így belőle.
➵ A szárakat egy villa segítségével szálakra tépkedünk, ahogyan a képen is látszik.
➵ Egy tálban keverjük el a tamarit, a paprikával, fokhagymaporral és BBQ szósszal, majd forgassuk bele a laskát. Sózzuk ízlés szerint.
➵ Hagyjuk állni kb. 15 percet.
➵ Melegítsünk elő egy nagyobb serpenyőt, öntsünk bele egy evőkanálnyi olajat, hevítsük fel, majd adjuk hozzá a pácolt gombát.
➵ Terítsük szét egy spatula segítségével a serpenyőben, hogy mindenhol egyenletesen érje a hő, és hagyjuk sülni úgy 10 percig. Ezután fordítsuk meg, és a másik oldalt is süssük legalább 5 percig szétterítve.
➵ Ennyi idő alatt a laska kiengedni a levét, a BBQ pedig enyhén karamellizálódik. További 10 perc alatt süssük teljesen készre, de ekkor már kevergessük sűrűbben nehogy odaégjen.
➵ A zsemléket kenjük meg kevés BBQ szósszal, erre halmozzuk a laskát, majd pedig a ress káposztasalátával és a zsömi tetővel zárjuk.
Jó étvágyat!
Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon, vagy Instagramon Choco&Tahini oldalán!