Házi hummusz amba szósszal

img_0157.jpg

A hummusz a közel-keleti konyha igazi klasszikusa és nevetségesen könnyen és egyszerűen elkészíthető otthon is, szinte a semmiből, csak egy jó késes aprító kell hozzá. Rendkívül sokféleképpen variálható, friss fűszerekkel, chilivel, sütőtökkel, sült répával, padlizsánnal, joghurttal, csak a képzeletünk szabhat némi határt, de erre meg ott a gugli, úgyhogy tulajdonképpen nem lehet akadály. Az én verzióm, egy Jamie Oliver adaptáció, imádom a fazont és a lehető legszívesebben készítem az általa favorizált ételeket a magam ízlése szerinti, és az étrendembe illeszthető változatokban. Mivel előnyben részesítem a növényi alapú táplálkozást, így igyekszem a különböző sajt- és vajkrémeket növényi kencékkel helyettesteni. Ez a recept köszönhetően az amba szósz különleges ízvilágának, szerintem bármely ünnepi asztalon, előételként felszolgálva is megállja a helyét. 

Ha vonzódtok a növényi táplálkozáshoz, és szívesen olvasnátok egy erről készült rendkívül izgalmas és tanulságos könyvet, úgy ajánlom figyelmetekbe T. Colin Campbell Kína-tanulmányát. Nem is gondolnátok milyen részletességgel taglalja a korunk fő halálozási okainak számító betegségek, és az egészséges étkezés közötti kapcsolatok rejtelmeit és azok összefüggéseit. Én faltam az oldalakat, néhol döbbenten és kikerekedő szemmel olvasva a sorokat.

img_0145.jpg

Hozzávalók:

hummusz:

  • 700 g csicseriborsó konzerv
  • 1 citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál tahini
  • extra szűz olívaolaj

amba szósz:

  • 1 érett mangó
  • 1 nagy vagy 2 kisebb lime
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1/4 teáskanál mustármag
  • 1/4 teáskanál görögszéna mag
  • 1/4 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1/4 teáskanál cayenne bors
  • 1/4 teáskanál őrölt kurkuma
  • csipetnyi cayenne bors a díszítéshez

 img_0146.jpg

Elkészítés:

  Öntsük a lecsepegtetett csicseriborsót egy konyhai robotgép késes aprítójába, és facsarjuk hozzá a lime levet.

  Hámozzuk meg a fokhagymát, és dobjuk a blenderbe, a többi hozzávalóval együtt.

  Mixeljük az egészet kérmesre, homogénre, és szedjük egy tálkába. Ha szükséges még lazítsuk egy kevés olívaolajjal.

  Készítsük el az Amba szószt. Hámozzuk meg a mangót, szeljük fel, és tegyük ugyancsak késes aprítóba.

  Reszeljünk hozzá limehéjat, és facsarjuk bele a levét is.

  Vegyünk egy serpenyőt, és a fokhagymát egy kevés olajon pirítsuk aranybarnára. Adjuk a mangóhoz. Fűszerezzük a fentieknek megfelelően, majd mixeljük ezt is teljesen homogénre, egyneműen krémesre.

  Kanalazzuk a hummusz tetejére és szórjuk meg egy csipetnyi cayenne borssal.


Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalán!

img_0165.jpg