Azonnal puha mézeskalács mentesen

a2be82d7-f150-499f-8215-d27b3bd5ca2a.jpeg

A héten céges karácsonyoztunk, a minden évben megtartandó kalapos névhúzós ajándékozással egybekötve, és két mentes életmódot folytató kolléganőm kedvéért IR barát mézeskalács receptek után kutattam. Találtam is egyet, ami nagyon megtetszett, de az első kisült adag kóstolása közben rájöttem az alap receptben szereplő édesítő mennyiséget emelnem kellene. Mivel a tésztát már kiszaggatam, így erre utólag nem volt lehetőség, ennek ellensúlyozására gyorsan készítettem egy chiamagos áfonya dzsemet, ezzel ragasztottam össze a kisült kis méziket.  Iza kolléganőmmel, akkor gyakorott IR receptek terén, abban maradtunk, hogy a Diawellness 1:4-es cukorhelyettesítőből úgy 40g lenne az ideális az általam készített mennyiséghez. A recept ebben az esetben így nézne ki:

Hozzávalók:

  • 400 g zabpehelyliszt
  • 150 g őrölt mandula
  • 60 g  kókuszzsír
  • 40 g DiaWellness 1:4 paleolit cukorhelyettesítő
  • 6 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt szerecsen
  • 3 tk őrölt fahéj
  • 4 tojás + 1 a kenéshez
  • 4 ek hideg víz
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 4 kk citromlé

chiamagos áfonya dzsem:

  • 300 g fagyasztott áfonya
  • 3-4 evőkanál chiamag
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 1/2 evőkanál DiaWellness 1:4 paleolit cukorhelyettesítő

 

Elkészítés:

  A liszteket összekeverjük a fűszerkeverékkel, eritrittel és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a kókuzszsírt.

  Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojásokat, citromlevet, vizet, és alaposan összegyúrjuk.

  Az alapanyagok jó, ha mind szobahőmérsékletűek, ugyanis ha épp akkor vesszük ki a hűtőből azokat, akkor visszakeményítik a kóksuzsírt, és nehezebb összeállítani a tésztát.

  Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük egy felvert tojással, kiszaggatjuk. Dióval, aszalványokkal, magokkal, granolával szórhatjuk.

  180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elkészül.

Az áfonyát egy lábasba mérjük, és eritrittel keverjük. Hagyjuk, hogy levet engedjen, majd 5 perc után villával/kanállal/ botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a chia magot, és citromlével ízesítjük.

➵ A kisült mézeskalácsokat a dzsemmel töltjük, és már dobozolható is.

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalán!

 6ef3b0ab-dbce-4047-950e-052791c34e21.jpeg