Ostoros rétes hagyományosan, a nagymamám receptje alapján
Rendhagyó bejegyzésként hoztam ezt a receptet, egyfelől önmagamnak is megörökítve azáltal, hogy leírom, másfelől Veletek is megosztva az egyik kedvenc desszertemet. Már csak azért is rendhagyó, mert egy égegyadta világon semmi sincs, ami miatt illeszkedne a diétámba, mégis ez az a falatnyi boldogság, amiért bármikor képes vagyok felrúgni a szabályokat. Nagymamám készíti ugyanis a világ legfinomabb ostoros rétesét, ezt az elképesztően ellenállhatatlan csokoládés vajas krémmel kent kelt tésztás csodát. A hétvégén, mikor a receptért folyamodtam, pontos útmutatásokkal látott el, részletesen elmagyarázva a hogyan és mikénteket, de nagyon sajnálom, hogy nem tudom a szavakon keresztül átadni azt csillogó szemű, ragyogó kedvességet, azt az édes, boldog mosolyt, amit mindeközben az arcán láttam. Engedjétek meg nekem ezt a szentimentalizmust, mert mostanában egészen másként látom őt, mint évekkel ezelőtt. Látom azt a nehézségek által meggyötört idősödő arcot, mely a mai napig végtelen kedvességgel, már már naivitással áll ehhez a világhoz. Sosem éreztem őt a szívemhez ily közel, mint az elmúlt hónapokban, s ha lehetne reggelről estig hallgatnám a történeteit, csak, hogy a mindennapjait feldobjam. Mert, hogy a rétesnek is története van, nem is egy, de számtalan. Remélem sűrűn készítitek majd, mami szerint a legjobb része a ropogósra sült kalácstalp, és a diószemek a tetején.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 3 tojássárgája
- 4 dl tej
- csipetnyi só
- 6 dkg cukor
- 2 evőkanál étolaj
- 5 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
a krémhez:
- 25 dkg margarin / vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál kakaó
Elkészítés:
- A lisztet a tejben megfuttatott élesztővel és a többi alapanyaggal könnyen nyújtható tésztává összedolgozzuk, ha túl lágy lenne, még adunk hozzá lisztet.
- A tésztát hat kis cipóra osztjuk, és legalább fél óráig kelesztjük.
- Közben a margarint kikeverjük porcukorral és az ízesítőanyagokkal.
- A cipókat egyenként kinyújtjuk, vékonyan megkenjük krémmel, és feltekerjük.
- Hármat-hármat összefonunk, és tepsiben pihentetjük fél órát.
- Sütés előtt tojássárgájával megkenjük, és vágott dióval megszórjuk.
- Közepes hőmérsékletű sütőben kisütjük. Tálaláskor porcukorral hintjük meg.
Egy bögre forró csokival a legfinomabb, amihez nemsokára hozok egy receptet.
Napi isnpiráció és további receptek: Facebookon, vagy Instagramon .