Ostoros rétes hagyományosan, a nagymamám receptje alapján

c086506c-f490-4c4a-84f8-9580b43152dd.jpeg

Rendhagyó bejegyzésként hoztam ezt a receptet, egyfelől önmagamnak is megörökítve azáltal, hogy leírom, másfelől Veletek is megosztva az egyik kedvenc desszertemet. Már csak azért is rendhagyó, mert egy égegyadta világon semmi sincs, ami miatt illeszkedne a diétámba, mégis ez az a falatnyi boldogság, amiért bármikor képes vagyok felrúgni a szabályokat. Nagymamám készíti ugyanis a világ legfinomabb ostoros rétesét, ezt az elképesztően ellenállhatatlan csokoládés vajas krémmel kent kelt tésztás csodát. A hétvégén, mikor a receptért folyamodtam, pontos útmutatásokkal látott el, részletesen elmagyarázva a hogyan és mikénteket, de nagyon sajnálom, hogy nem tudom a szavakon keresztül átadni azt csillogó szemű, ragyogó kedvességet, azt az édes, boldog mosolyt, amit mindeközben az arcán láttam. Engedjétek meg nekem ezt a szentimentalizmust, mert mostanában egészen másként látom őt, mint évekkel ezelőtt. Látom azt a nehézségek által meggyötört idősödő arcot, mely a mai napig végtelen kedvességgel, már már naivitással áll ehhez a világhoz. Sosem éreztem őt a szívemhez ily közel, mint az elmúlt hónapokban, s ha lehetne reggelről estig hallgatnám a történeteit, csak, hogy a mindennapjait feldobjam. Mert, hogy a rétesnek is története van, nem is egy, de számtalan. Remélem sűrűn készítitek majd, mami szerint a legjobb része a ropogósra sült kalácstalp, és a diószemek a tetején.

3462fd84-99f8-4873-b6cc-35dd993107fd.jpeg

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 3 tojássárgája
  • 4 dl tej
  • csipetnyi só
  • 6 dkg cukor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 5 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt

a krémhez:

  • 25 dkg margarin / vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaó

 

e1f7a68f-1343-45eb-a811-31f30f4500b2.jpeg

Elkészítés:

  1. A lisztet a tejben megfuttatott élesztővel és a többi alapanyaggal könnyen nyújtható tésztává összedolgozzuk, ha túl lágy lenne, még adunk hozzá lisztet. 
  2. A tésztát hat kis cipóra osztjuk, és legalább fél óráig kelesztjük. 
  3. Közben a margarint kikeverjük porcukorral és az ízesítőanyagokkal.
  4. A cipókat egyenként kinyújtjuk, vékonyan megkenjük krémmel, és feltekerjük. 
  5. Hármat-hármat összefonunk, és tepsiben pihentetjük fél órát.
  6. Sütés előtt tojássárgájával megkenjük, és vágott dióval megszórjuk.
  7. Közepes hőmérsékletű sütőben kisütjük. Tálaláskor porcukorral hintjük meg.

Egy bögre forró csokival a legfinomabb, amihez nemsokára hozok egy receptet.

Napi isnpiráció és további receptek:  Facebookon,  vagy Instagramon .

6a9c3ca8-2d47-458c-adee-5aa3593bbff6.jpeg

1c67405e-4254-4f7c-9e9d-194cbcbacd70.jpeg