Karácsony megfontoltan

9f6cd1f9-1893-4662-9463-4aeca7a8fda8.jpeg

A környzettudatosabb élet felé vezető úton, a napi kihívásokon túl, az ünnepi időszakok túlterheltségében a legnehezebb megtartani a látásmódot. Amikor semmire sincs idő, amikor az év végi hajrában teljesen összemosódnak a magánéletre és munkaidőre szánt órák percei, és kapkodásba csapunk át, akkor a legnehezebb átgondolni milyen ajándékokkal is lepjük meg a szeretteinket, lehetőség szerint mindezt úgy, hogy ne egy századik felesleges kacattal gazdagítsuk őket, majd később a szeméthalmokat. Érdemes időt szánni rá és valóban átgondolni az általunk megálmodott x-edik csodára tényleg szükségük van -e, vagy csak már nem tudunk kínunkban mást kitalálni. Én azt mondom, az együtt töltött idő a legértékesebb. Na én sem láttam mindig így. Óriás ajándékozó vagyok, imádom az ünnepeket, de az utóbbi években egyre nagyobb fejtörést okoz a kinek mit is vegyek kérdésköre. Mert, hogy felesleges holmit már nem vagyok hajlandó vásárolni. Sokkal inkább gondolkodom közös családi utazásban, egy finom vacsora kuponban, melyet év közben tudunk felhasználni, egy jó kis kirándulásban, vagy ha már mindenáron tárgyi meglepetést szeretnék osztogatni, akkor hazai kiskereskedőkhöz, vagy kistermelőkhöz fordulok. Mutatok most Nektek pár tippet, és opciót, melyeket meleg szívvel ajánlok.

  1. Pauza -   https://pauza.hu/

     

    Zoli és Évi a PaUZa márka alapítói. A Pauza a lelassulásról, a jelenben pillanat, az élet egyszerű élvezetéről szól, mindarról mely napjainkból egyre inkább hiányzik. A shop olyan lakáskiegészítőket kínál, melyek összeválogatását ezek a bizonyos lelassult pillanatok inspiráltak, tudatosságot és több odafigyelést hirdetnek a vásárlási döntéseinkben és többnyire lassú folyamatokkal, kézzel készült, környezetbarát alapanyagokból készülnek. Mindegyikhez egyesével kapcsolódik egy kedves történet is, ami a tárgy és alkotója közti kapcsolatból születik és végül megkülönbözteti azoktól a daraboktól, amiket futószalagon gyártanak.

    "A PaUZa nem arról szól, hogyan és milyen design darabokkal tudod az otthonodat a legtökéletesebbre dekorálni. Épp ellenkezőleg. Olyan darabokat kínálunk, amik beszélnek hozzád, emlékeztetnek az életnek az egyszerű és szép pillanataira. Arra, hogy a mai felgyorsult és sokszor bizonytalan világban szánj időt a lelassulásra és tudatosan keresd, ismerd fel, és élvezd az élet apró örömeit! Legyen ez egy együttlétet nálad a barátaiddal, csendes elmélkedés magaddal a kedvenc foteledbe kuporodva, melletted egy égő gyertyával, míg kint tombolnak az elemek. A világot helyetted megállítani nem tudjuk, de hisszük, hogy a körülöttünk lévő tárgyak és így a nálunk kapható dolgok erősítik és inspirálják ezeknek a pillanatoknak az élvezetét, a pauzát."

    Bátran ajánlom, hogy nézzetek körül náluk a webshopon, vagy ha tehetitek inkább személyesen az üzletükben, biztos vagyok benne, hogy vissztérő vendégekké váltok, csak úgy, mint én.  Legutóbbi ottjártamkor az egész fizetésemet ott tudtam volna hagyni, pár dolgot mutatok nektek, azokból, amik a kosaramban landoltak.

    Elsőként ezt a sétálógyertyatartót. Na nem növeszt lábakat, és járkál fel alá a lakásban, de mi magunk könnyedén vihetjük ide-oda szobáról szobára. Tradicionális. Fehér, peremén kék csíkos nosztalgia gyertyatartó zománcozott fémből.  Egy német kisvállalkozástól szerzik be, akik 1980 óta foglalkoznak zománc tárgyak készítésével. Én magam részéről sokkal inkább szeretek egyedi, kézzel készült, minőségi holmikat vásárolni -még, ha ezáltal drágább is -, szemben az elkèpesztően pazarló fogyasztói társadalom által is generált, multik által nap, mint nap kihányt selejtekkel, és tömegcikkekkel.
    Ha ránézek egy -egy ilyen egyedi darabra a lakásban, örömmel tölt el a tudat, hogy ha csak kisrészt is, de támogathatom az olyan szakmák fennmaradását, melyek számomra valódi értéket képviselnek.

    https://pauza.hu/setalo-gyertyatarto

     671fa3b4-eb3c-4833-87fc-4e37d1000b66.jpeg

     

    696d6bb8-9b03-488d-a22a-eeba4c8e8f0b.jpegA másik az a kis sámli, amin a gyertyatartót fényképeztem. Nagyon megtetszett, mert a régmúlt békebeli idők varázsát hozza vissza nekem, imádom az ódon, kopott kinézetét, és azokat a szép emlékeket, melyeket felidéz. Rengeteg felhasználási lehetőséget rejt magában, nálam most épp "éjjeliszekrényként" funkcionál, de használhatjuk virágtartóként, tehetünk rá törölközőt a fürdőszobában, vagy épp tárolhatunk rajta könyveket a nappaliban.

     

    https://pauza.hu/nepi-fa-sam

        f05ca971-cc98-4c6c-8024-2bcf9d5eef34.jpeg

 

Ezekkel a kecses, vékony kis gyertyákkal pedig úgy gondolom csodásan feldobható az ünnepi asztal, vagy akár elhelyezhetünk egy-egy szálat a nappaliban is. Egy csomag 10 szál gyertyát tartalmaz, melyekhez várásolható egyedi kerámia gyertyatartó is. Ezek is a kedvenceim. Kontor Enikő kezemunkáját dícsérik.

 https://pauza.hu/keramia-gyertyatarto-virag-forma

https://pauza.hu/gyertya-az-alkalmakra-27cm

 baf9e599-487b-4839-999e-7570fb6802e8.jpeg

09dc029e-34e3-4dea-9d77-bae61538fe69.jpeg

2. Szakácskönyv

Hogy legyen valami ami az étkezéshez is kapcsolódik, ajánlom figyelmetekbe ezt a szuper alapművet a gluténmentes étkezők számára. Előjegyzéssel rendeltem nemrég Horváth Judit: Gluténmentes pékség című könyvét. Alig vártam, hogy megjelenjen, és nem csalódtam. Egy este alatt kiolvastam, egymás után falva a lapokat. A könyv csodás, alapos, részletgazdag, csomó gyakorlati tanáccsal. A hangulata szuper barátságos, a styling letisztultan hozza Filep Kata stílusát, a képeket pedig Fördős Petinek köszönhetjük. Semmi faxni, semmi felesleges mellébeszélés, semmi giccs. Nálam a kedvencek közé került.

 77069584-9f59-471a-ad8a-d66410db6247.jpeg

3.Szójagyertyák - https://andyourstories.com/

A téli hónapok alatt nálunk elengedhetetlen, hogy gyertyalángok pislákoló nyugalma lengje be a lakást. Hozzátartozik a kötelező "hygge" hangulathoz. Szerencsére A. is szereti ezeket. Pár hónapja bukkantam az "Andyourstories" szójagyertyák alkótóinak Instagram oldalára, s rögvest beléjük szerettem. Rendeljetek Tőlük Ti is egy csodás ajándék dobozt, mely illatos szójagyertyákkal van tele. A gyertyák a budapesti műhelyben kézzel készülnek, etikus körülmények között, vegán, környezetbarát alapanyagok felhasználásával. 100%-ban tiszta szójaviasszal, vegán és ftalát mentes illó- és illatolaj keverékével, tiszta égésükhöz pedig ólommentes öko pamutkanócot használnak, melyek alapozása is 100%-ban tiszta szójaviasszal történik. Hát nem fantasztikus? A csomagolásban semmiféle műanyag nem található, minden szójagyertya egyedi, kézzelöntve készül, az alapanyagok beszerzésénél pedig alap szempont, hogy minél kisebb utat járjanak be amíg ide érnek. A styling minimalista, letisztult és gyönyörű, a lakás éke lehet. 

b50ecac0-426b-47af-a98a-0bebab59d29f.jpeg

997b4f42-7246-451b-be17-c66a2557d34b.jpeg

4.Zhao Zhou tea - https://zhaozhoutea.com/hu/

A Zhao Zhou-ról már írtam Nektek korábban is, és most is csak szuperlatívuszokban tudok róluk nyilatkozni. Ha szeretnétek különleges, és meghitt pillanatokkal gazdagítani a szeretteitek életét, ajánlom, hogy lepjétek meg őket egy klassz teasuli kuponnal, vagy egy csomag exkluzív minőségű szálas teával. A boltban nem csak teákat, de az elkészítésükhöz kapcsolódó eszközöket, a fent jelzett weboldal Blog menüpontja alatt pedig rengeteg hasznos tanácsot is találtok. A lényeget nem maga a tea, mint alapanyag nyújtja (persze ez is lényeges), sokkal inkább a teázási kultúra megismerése, maga a "szertartás" az, ami jelentőségteljes. A teázás művészet, mely segít kiszakadni a mindennapok taposómalmából. Olyan pillanatokkal gazdagít, melyekkel a mostban időzünk, és tudatunknak pár perc nyugalmat adunk.

bf161313-64b0-42b0-9f29-69e785a3c3d9.jpeg

Ezek lennének az én karácsonyi inspirációim, kellemes ünnepeket, és boldog ráhangolódást kívánok.

Napi isnpiráció és további receptek:  Facebookon,  vagy Instagramon.

Nem szponzorált tartalom!