Napraforgómag vaj házilag

3c51bedb-7748-41c3-9201-ee85249677cb.jpeg

Az első alkalommal, amikor a napraforgómag vaj számos pozitív élettani hatásàról olvastam, rögtön rohantam a közeli bioboltba, hogy vegyek egy üveggel. Azonban olyan borsos árakon lehet hozzàjutni, hogy teljesen ésszerűtlennek tűnt akkor is, és mostanában meg főleg, megvenni. Az összetevők listáját olvasva nem tűnt túl bonyolult műveletnek a házi változat elkészítése, s természetesen a valóságban is tök hamar elkészült. Azóta is rendszeresen készítem, kekszek, kásàk és pirítósok hozzávalójaként. Az alapelv hasonló, mint a mogyoró-, kesu-, mandulavaj esetén, annyi eltéréssel hogy néhány magnál csak pirítunk mixelés előtt, másoknál áztatni is szükséges. A napraforgónál erősen javaslom a serpenyőben pirítást, de akár natúr magokat felhasználhatunk hozzá, ha nagyon idősprórolósan állunk a dologhoz. Mint minden mag esetében a pirítás plusz ízlöketet ad, ezét célszerű ezt alkalmazni. 

Az apró magvak gazdagak esszenciális zsírsavakban, fehérjékben, vitaminok, B1-, B2-, és E-vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, foszfor és kálium is megtalálható bennük. A folsavban gazdag mag igencsak értékes tápanyagforrás a női szervezet számára. Sok benne a jó zsír, az antioxidáns, a szelén és a réz, és csökkenti a sejtkárosodással járó betegségek kialakulását. Véd a szívbetegségtől és a ráktól is, erősíti az immunrendszert. 

Magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentése érdekében ajánlják a magvakból készült tea fogyasztását, de meghűlés esetén a lázzal járó betegségek leküzdésében is segíthet. Ehhez 1 liter forró vízbe egy csésze nyers hántolt napraforgómagot teszünk, és hozzávetőlegesen fél óráig főzzük. Miután leszűrtük fogyasztható is.

ec072619-2a6d-4fdb-9236-0eaa5dc0a50b.jpeg

Visszatérve a magvajhoz, fontos, hogy a szemeket csak pirítsuk és ne égessük meg, mert megkeseríthetjük vele a vajunkat. Lehet natúr vagy édesített változatban készíteni. Az édesítés teljesen egyénre szabott, kinek mi fér bele, méz, agave, rizs, datolya- vagy juharszirup, negyedannyi édesítő is kerülhet bele, és akár egy teáskanál vanília kivonattal is gazdagítható. Én személy szerint eritrittel és xilittel nem szeretem, mert nagyon kiérzem a művi ízvilágot. Amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy mindenképp szükségetek lesz egy nagy teljesítményű konyhai robotgépre a művelethez, mert legalább 15 percig kell dolgoztatni majd, hogy elérjük a kellően krémes, homogén állagot, és egy kevésbé masszív géppel ez sosem fog sikerülni, legalábbis az én tapasztalataim alapján. 

Fogyasztható édesen egy szelet pirítósra kenve gyümölcsszeletekkel, vagy natúr változat esetén friss paradicsomszeletekkel, bazsalikom levelekkel tálalva. Keverhetjük tészták, kekszek alapjához, vagy kenhetjük palacsintára, gofrira a dzsem alá. 

Mixelhetjük más magokkal, és mehet bele egy kis plusz nyomelem és vitaminforrás, kiegészíthető chia- és lenmaggal, vagy akár hántolt kendermaggal is.

e8ec549b-5f80-4411-bc17-bcb3a9e207e7.jpeg

Hozzávalók:

natúr változat:

  • 500 g hántolt, pirított, sótlan napraforgómag
  • 1/4 teáskanál só
  • 4-5 evőkanál jó minőségű olívaolaj

édesített:

  • 500 g hántolt, pirított, sótlan napraforgómag
  • 1/4 teáskanál só
  • 4-5 evőkanál jó minőségű olívaolaj
  •  1 evőkanál juharszirup, méz, vagy tetszés szerinti édesítő
  • 1 evőkanál vanília kivonat

extra:

  • 500 g hántolt, pirított, sótlan napraforgómag
  • 1/4 teáskanál só
  • 4-5 evőkanál jó minőségű olívaolaj
  • 1 evőkanál chia mag
  • 1 evőkanál lenmag
  • 1 evőkanál hántolt kendermag
  • 1 evőkanál pirított tökmag
  • 1-2 evőkanál kókuszvirág cukor (vagy tetszés szerinti édesítő)

 a6376907-6553-4a5a-a6e0-81165a3dc5e2.jpeg

Elkészítés:

  1. Felhevítünk szárazon egy teflon serpenyőt, és 1-2 perc alatt megpirítjuk a magvakat, ügyelve, hogy ne égjenek meg.
  2. A robotgép tartályába öntjük a pirított napraforgómagot, sót, és 1 evőkanál olívaolajat és elindítjuk a gépet. 
  3. Körülbelül öt perc elteltével hozzáadunk plusz 2 evőkanál olívát, és tovább járatjuk. Ekkor már kezd nedves homok állagot felvenni a krémünk, de még mindig darabos. 
  4. Tovább mixeljük, majd a 10. perc környékén adagoljuk a fennmaradó 2 evőkanál olajat. Addig aprítjuk, és mixeljük a masszát, míg kenhető, lágy krémet nem kapunk. Én egyszer elkövettem azt a hibát, hogy túl korán hagytam abba a műveletet, és a hűtőbe téve a krémet következő napon egy darabos, ragacsos masszám lett a hűtést követően, mert nem őröltem teljesen simára az alapot. Minimum 15-20 perc az elkészítése, a gép erősségétől függően.
  5. Ha az extra változat készül, akkor minden magot az első lépésnél a keverőbe mérünk, az édesítést azonban hagyhatjuk az utolsó pillanatra.
  6. Fontos, hogy az őrlési fázisok között tartsunk mindig egy kis szünetet, pihentessük a gépet, nehogy leégjen a motor. 
  7. Ha elkészült azonnal fogyasztható, hűtőbe téve legalább 1 hétig eláll. Nem tudom, hogy tovább is bírja -e mert nem volt még alkalom, hogy ne fogyjon el ezelőtt.

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen és szeretnétek még több insirációt gyűjteni, akkor csatlakozzatok hozzám az Instagramon és Facebookon is Choco&Tahini oldalán.

47df5e4a-ff3b-4279-92c2-804478295a0e.jpeg

589a50d0-4076-4449-93c5-7022ae3b94ac.jpeg

67e6b3a5-f3a2-4ef8-a4bd-875fa2dbe80a.jpeg