Klasszikus répatorta
Klasszikus répatorta, minden faxnit mellőzve. Két nagyon klassz receptem van, mindkettő szerethető valamiért. Ez a recept például az egyszerűségéért. Sokkal kevesebb hozzávalóból készül, de a fűszerek kellemes kombinációjának köszöhetően mégsem okoz hiányérzetet. Például a dióét, ami a másik tésztájába viszont belekerül.
Ezt a receptet igyekezetem egészségesebb verzióban készíteni, egyedül a krémsajtot összetartó porcukorral nem tudok még mit kezdeni, mert a poreritrit ízét ki nem állhatom. Szóval innen az ellentmondás, ami a tésztában található negyedannyi ám, de a krémbe kevert porcukor használatát illeti. Gondoltam, ha má a krémben van, nem tolnám bele pluszban a süteménybe is. Krém nélkül viszont nem répatorta a répatorta számomra. Imádom a krémsajt enyhén citrusos savanykásságát, és a puha, kissé ruganyos tészta találkozását. Az egyik kedven süteményem.
Hozzávalók:
- 2 bögre gluténmentes süteményliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsen
- 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 bögre olvasztott kókuszzsír
- 1/4 bögre negyedannyi édesítő
- 2 lentojás (vagy hagyományos tojás, ha nem vegán készl, vagy nincs allergia)
- 3/4 bögre laktózmentes (vagy vegán) író
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 2 bögre reszelt répa
Sajtkrém réteg:
- 250 g laktózmentes (vagy vegán) krémsajt
- 4 evőkanál vaj, szobahőmérsékletű
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 1,5 bögre porcukor
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. 2 db 18 cm-es tortaformát kivajazunk, vagy kifújunk olaj spary-vel.
- Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót és szegfűszeget.
- Hozzáöntjük az olvasztott kókuszolajat, a negyedannyit, a lentojást, az írót és vaníliát. Alaposan elkeverjük.
- Beleforgatjuk a reszelt répát.
- A tésztát két részre osztjuk, és a tortaformákba töltjük.
- 22-25 percig sütjük (fogpiszkálóval ellenőrizzük), majd rácsra boríva hagyjuk kihűlni.
- Ezalatt elkészítjük a krémet.
- Egy konyhai robotgép keverőtáljába mérjük a hozzávalókat, majd közepes fordulaton krémesre elegyítjük a sajtkrémet a vajjal, sóval és vanília kivonattal.
- A porcukrot csak részletekben adjuk hozzá.
- Ha a tészta kihűlt, egy spatula segítségével megkenjük a krémmel, majd hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
- Díszíthető ehető virágokkal, csokitojással, dióval, vagy mandulával, marcipán figurákkal, egyéni ízlés szerint.
Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon, vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.