Citromfüves eper - banán smoothie

bb9022e3-4a24-406c-a3ed-8b0d9ff93954.jpeg

Egyszerű, egészséges eper-banán turmix friss alapanyagokból. Krémes, természetesen édes, és tejtermék mentes. Amolyan klasszikus alaprecept. A hagyományos banánturmix gyümölcsösített változata. A citromfű nem véletlenül került bele, mostanában ugyanis igyekszem figyelni a kiegészítő alapanyagok gyógyhatásaira is, ennek megfelelően összeállítani az étkezéseimet, és jelen esetben a reggeli magnézium bevitelem kiegészítését szolgálja, az idegrendszeri kiegyensúlyozottság elérése érdekében. A munkám tudniillik eléggé sokat követel - nem kifejezettem a munka, vagy annak mennyisége, sokkal inkább egyéb tényezők okán - így kiemelkedően fontos megtámogatni a szervezetemet a stresszmentes működés szempontjából. Mint tudjuk a citromfű erre tökéletes, esténként például lefekvés előtt sűrűn fogyasztom teaként. Mindezek mellett serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadásgátló hatású, szóval igazi nehéztüzérség.

Tipp:

  • ha lehetséges egyik vagy másik gyümölcs mindenképpen friss legyen, azaz jelen esetben legjobb, ha az eperből választunk szép, egészséges, piros szemeket. Ha a banán és az eper is fagyasztott, úgy sokkal inkább parfé alapot kapunk, semmint smoothiet, elveszti ugyanis a jellegzetes könnyed krémességet. Ha csak fagyasztott epret tudunk felhasználni hozzá, úgy mindeképp várjuk meg míg a szemek teljesen kiengednek.
  • ne adjunk hozzá cukrot, vagy édesítőt! Így is csomó olyan élelmiszert fogyasztunk, amiben már alapból benne van, nem szükséges pluszban megtolni a szervezetet vele, főként a reggeli órákban nem. Az eper és a banán is természetesen édes, ne hagyjuk elnyomni a természetes ízérzékelésünket.
  • ne adjunk hozzá pluszban jeget. Ennek a smotthienak nem áll jól. A hűvös frissességet megadja a fagyasztott banán maga, a jégkockákkal csak felvizeznénk az egészet, és elveszne az üdítően krémes állag.

 

Hozzávalók:

  • 2 bögre friss eper, félbevágva
  • 1 banán, karikákra szelve, fagyasztva
  • 1/2 bögre mandulatej
  • 1/2 bögre kókusz-/ vagy szójajoghurt
  • 5-6 levél citromfű

 

Elkészítés:

Mérjük a hozzávalókat egy blenderbe, és mixeljük krémesre, homogénre. Öntsük poharakba, és azonnal fogyasszuk.

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.