Szerecsendiós torta barackkompóttal, bazsalikomos vajkrémmel
Még a nyáron ígértem ezt a szuper receptet, de csak később jutott időm az elkészítésére. A Kifőztük magazin novemberi számában is megjelent, sok más igazalmas recepttel együtt. Az alapot egy fűszeres szerecsendiós piskóta adja, erre jön a csodás sütőben sült barackkompót és az egészet bazsalikomos vakjrémmel zárjuk, azt hiszem nem is kell túl sokat mondanom ezen kívül róla. Egyszerűen isteni! Dacára, hogy a barack nem éppen téli gyümölcs, szerintem a karácsonyi asztalon is tökéletesen mutat, és a nyáron eltett befőttekkel/ lekvárokkal a friss alapanyag is helyettesíthatő.
Hozzávalók (18 cm-es kapcsos tortaformához, 2,5 dl-es bögrével mérve):
a tésztához:
- 2 bögre gluténmentes süteményliszt
- 1,5 bögre barnarizs-liszt
- 1,5 bögre kókuszvirágcukor
- 2 evőkanál sütőpor
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1,5 bögre cukormentes almapüré
- 1 bögre forró víz
- 1 bögre szőlőmagolaj
a kompóthoz:
- 1 kg érett sárgabarack
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál kókuszvirágcukor
a vajkrémhez:
- 20 dkg jól lehűtött laktózmentes mascarpone
- 10 dkg jól lehűtött laktózmentes sajtkrém
- 1 bögre szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 dl laktózmentes tejszín
- 1 bögre bazsalikomlevél
- 2 bögre porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
a díszítéshez:
Elkészítés:
➵ 2 db kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk.
➵ 1 bögre süteménylisztet és 3/4 bögre rizslisztet tálba szitálunk, összeforgatjuk 3/4 bögre kókuszvirágcukorral, 1 evőkanál sütőporral, 1/4 teáskanál tengeri sóval, 1 teáskanál szerecsendióval.
➵ Másik tálban elvegyítünk 3/4 bögre almapürét, 1/2 bögre vizet, 1/2 bögre szőlőmagolajat, és a száraz hozzávalókhoz dolgozzuk.
➵ A tésztát 10-15 percig állni hagyjuk, majd elosztjuk a 2 sütőformában. 15-18 perc alatt készre sütjük.
➵ A sütőből kivéve 2-3 percig pihentetjük, majd a tortalapokat rácsra téve kihűtjük. A műveletet a maradék hozzávalókkal megismételjük, így 4 tortalapot kapunk.
➵ A kompóthoz a megtisztított, feldarabolt sárgabarackot összekeverjük a kókuszvirágcukorral és a fahéjjal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon 1,5 órát sütjük.
➵ Hagyjuk teljesen kihűlni, végül tálba öntve kézzel pépesítjük, ügyelve, hogy darabos maradjon.
➵ A vajkrémhez a bazsalikomot mozsárban megtörjük, elvegyítjük a tejszínnel, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
➵ Másnap leszűrjük, a leveleket eltávolítjuk, a tejszínt kihabosítjuk.
➵ A vajat a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarponét, a sajtkrémet, majd a tejszínhabot. Gondolatban 5 egyforma részre osztjuk.
➵ Az első tortalapra kerül a kompót 1/3-a, majd a vajkrém 1/5-e.
➵ Rátesszük a második lapot, ismét kompót és krém, majd a harmadik lap, kompót és krém következik.
➵ A negyedik lappal zárjuk a tortát, tetejére kenünk 1/5 krémet.
➵ A maradék vajkrémmel – hajlított kenőkéssel – körben bevonjuk a torta oldalát úgy, hogy a lapok jól láthatók maradjanak, csak épphogy legyen rajtuk krém (ezzel a technikával ún. „naked cake”-t kapunk).
➵ A desszert tetejét barackszeletekkel díszítjük.
Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon, vagy Instagramon Choco&Tahini oldalán!