Szerecsendiós torta barackkompóttal, bazsalikomos vajkrémmel

 img_6099.jpg

Még a nyáron ígértem ezt a szuper receptet, de csak később jutott időm az elkészítésére. A Kifőztük magazin novemberi számában is megjelent, sok más igazalmas recepttel együtt. Az alapot egy fűszeres szerecsendiós piskóta adja, erre jön a csodás sütőben sült barackkompót és az egészet bazsalikomos vakjrémmel zárjuk, azt hiszem nem is kell túl sokat mondanom ezen kívül róla. Egyszerűen isteni! Dacára, hogy a barack nem éppen téli gyümölcs, szerintem a karácsonyi asztalon is tökéletesen mutat, és a nyáron eltett befőttekkel/ lekvárokkal a friss alapanyag is helyettesíthatő.

 

Hozzávalók (18 cm-es kapcsos tortaformához, 2,5 dl-es bögrével mérve):

a tésztához:

  • 2 bögre gluténmentes süteményliszt
  • 1,5 bögre barnarizs-liszt
  • 1,5 bögre kókuszvirágcukor
  • 2 evőkanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál tengeri só
  • 2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1,5 bögre cukormentes almapüré
  • 1 bögre forró víz
  • 1 bögre szőlőmagolaj

a kompóthoz:

  • 1 kg érett sárgabarack
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál kókuszvirágcukor

a vajkrémhez:

  • 20 dkg jól lehűtött laktózmentes mascarpone
  • 10 dkg jól lehűtött laktózmentes sajtkrém
  • 1 bögre szoba-hőmérsékletű vaj
  • 1 dl laktózmentes tejszín
  • 1 bögre bazsalikomlevél
  • 2 bögre porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

a díszítéshez:

  • barackszeletek

szerecsendios_torta_2.jpg

Elkészítés:

  2 db kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk.

  1 bögre süteménylisztet és 3/4 bögre rizslisztet tálba szitálunk, összeforgatjuk 3/4 bögre kókuszvirágcukorral, 1 evőkanál sütőporral, 1/4 teáskanál tengeri sóval, 1 teáskanál szerecsendióval.

  Másik tálban elvegyítünk 3/4 bögre almapürét, 1/2 bögre vizet, 1/2 bögre szőlőmagolajat, és a száraz hozzávalókhoz dolgozzuk.

  A tésztát 10-15 percig állni hagyjuk, majd elosztjuk a 2 sütőformában. 15-18 perc alatt készre sütjük.

  A sütőből kivéve 2-3 percig pihentetjük, majd a tortalapokat rácsra téve kihűtjük. A műveletet a maradék hozzávalókkal megismételjük, így 4 tortalapot kapunk.

  A kompóthoz a megtisztított, feldarabolt sárgabarackot összekeverjük a kókuszvirágcukorral és a fahéjjal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon 1,5 órát sütjük.

  Hagyjuk teljesen kihűlni, végül tálba öntve kézzel pépesítjük, ügyelve, hogy darabos maradjon.

  A vajkrémhez a bazsalikomot mozsárban megtörjük, elvegyítjük a tejszínnel, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

  Másnap leszűrjük, a leveleket eltávolítjuk, a tejszínt kihabosítjuk.

  A vajat a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarponét, a sajtkrémet, majd a tejszínhabot. Gondolatban 5 egyforma részre osztjuk.

  Az első tortalapra kerül a kompót 1/3-a, majd a vajkrém 1/5-e.

  Rátesszük a második lapot, ismét kompót és krém, majd a harmadik lap, kompót és krém következik.

  A negyedik lappal zárjuk a tortát, tetejére kenünk 1/5 krémet.

  A maradék vajkrémmel – hajlított kenőkéssel – körben bevonjuk a torta oldalát úgy, hogy a lapok jól láthatók maradjanak, csak épphogy legyen rajtuk krém (ezzel a technikával ún. „naked cake”-t kapunk).

  A desszert tetejét barackszeletekkel díszítjük.

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalán!

dscf6835_edited.jpg