Vörös áfonyás mézeskalács scone

8b8d7b91-4d3e-4e76-969b-8e4541930dfc.jpeg

Most már csak a karácsonyi receptek jönnek, nem véletlenül. A lakásban már világítanak az itt ott elhelyezett kis lámpások, gyertyák, és készül a dekoráció, egy manócska itt, egy másik ott.. Minden nap csempészek valami újat a repertoárba, mert szeretem, ahogyan az egész ünnep szépen felépül és kiteljesedik. Idén natúr karácsonyra vágyom, azaz nem flancolom túl az egészet. Az ablakban natúr fenyőkoszorú, égősorral tekerve. Semmi gömb, semmi kis gomba, szarvasfej, kutyafüle. Még az is elképzelhető, hogy a fára szaloncukrot teszek. Évek óta csak a fa alá kerül kis kosárban, de emlékszem mikor gyerekek voltunk, mindig a fáról eszegettük különböző ízekben. A kedvencem a tejkaramella volt, talán egy ilyen receptet is beújítok karácsonyig.

Hozzávalók (2,5 dl-es bögrével mérve):

a tésztához:

  • 1 lenmag tojás
  • 3/4 bögre fehér rizsliszt
  • 1 bögre mandulaliszt
  • 1/2 bögre cirokliszt
  • 1/2 bögre tápióka keményítő
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 3/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 bögre kókuszvirág cukor
  • 5 evőkanál kókuszzsír
  • 1/4 bögre cukormentes mandula tej

narancsos-gyömbéres glazúrhoz:

  •  1/2 bögre porcukor (vagy por eritrit)
  • 2-3 evőkanál narancslé
  • csipetnyi őrölt gyömbér

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 205 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

➵  Elkészítjük a lenmag tojást. Ehhez 1 evőkanál őrölt lenmagot elkeverünk 3 evőkanál forró vízzel, és 15 percig állni hagyjuk. 

Egy tálban összekeverjük a liszteket, keményítőt, sót, sütőport, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, kókuszvirág cukrot. A kemény kókuszzsírt borsónyi darabokra aprítjuk és hozzáadjuk.

➵Egy másik tálban elvegyítjük a folyékony hozzávalókat, a mandulatejet, almaecetet, vanília kivonatot, juharszirupot, lenmag tojást.

A folyékony keveréket, valamint a vörös áfonyát a száraz összetevőkhöz öntjük, és egy spatulával, vagy akár a kezünkkel alaposan összegyúrjuk.

Ha a massza túl száraznak tűnik, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál mandulatejet.

➵ Egy ragacsos tésztát kapunk. Cipót formázunk, és a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

➵ Nyolc egyenlő részre vágjuk. 15-18 percig süssük, míg a szélei barnulni nem kezdenek.

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk rácson kihűlni.

A narancsos glazúrhoz keverjük alaposan össze a porcukrot, és őrölt gyömbért a narancslével, majd folyassuk a kihűlt háromszögek tetejére.  

Tipp: A glazúrhoz használhattok kevés rumot is, ez esetben sokkal izgalmasabb és még inkább ünnepi különlegességet kaptok. A fenti összetevőkhöz és mennyiséghez kb két evőkanálnyi fűszeres rum való.

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Choco & Tahini oldalán!

27dc3aca-6f6e-4c25-a1c2-5c8c97266fe2.jpeg