Cinnabon, gluténmentes juharszirupos fahéjas csigák

0fb1abe2-551d-4f7f-829a-ae14484cb90e.jpeg

Mindenmentes juharszirupos csigákat készítettem a múlkori karácsonyi brunch reggelén. Hajnalban keltem, begyúrtam a tésztát, egy órát pihentettem, majd megkentem egy szuper finom, pirított pekándiós, datolyás töltelékkel, és újabb 25 perc pihentetés után mentek is a sütőbe. Mivel Mareszhez vittem át a csigákat sülni, így az élesztő a 0 fok körüli hidegben feladta a további kelesztési folyamatot, ennek köszönhetően a tészta jelen esetben elég tömény lett, de biztosíthatlan Titeket, ha hagyjátok őt szobahőmérsékleten dolgozni, akkor ez nem fordul elő. Nyilván a gluténmentes lisztekkel egyébként is sokkal nehezebb azt a légies állapotot elérni, mint egy hagyományos kenyér-és teljes kiörlésű tönkölyliszt keverékkel, de nem lehetetlen. A csiguszok gluténmentes, tejmentes, vegán étrendbe illeszthetők, kb három napig ez volt a reggelim meleg mandulatejjel.

Ha még nincs karácsonyi ajándék ötletetek, és nem is kértetek a kedves oldalbordától vagy a családtól semmit, de nagyon vágytok egy konyhai robotgépre, javaslom listára venni a Philips HR7778/00 Advance Collection típusú gépét, ami egyáltalán nem olcsó, de minden centjéért megéri rá beruházni. Én az összes többi konyhai kisgépemet eladtam az elmúlt két hétben, hogy visszahozzam az árát, de egy másodpercig sem bántam meg, hogy a Black Friday-en vásároltam egyet, mert minden porcikáját imádom. Eszméletlen gyorsan dolgozik, és rendkívüli segítség  a konyhában. Nem foglal kis helyet azonban, mikor kiszállították a dobozt a céghez, majdnem hiperventilláltam. Aztán nagy nehezen megoldottuk a hazajuttatását, volt egy kis logisztikai kényszermegoldás aznapra, A. nagy örömére.

Hozzávalók (9-12 db):

  • 200 ml cukormentes mandulatej
  • 1 zacskó (7g) szárított élesztő
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 100 g mandulaliszt
  • 160 g kölesliszt
  • 50 g hajdinaliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

töltelék:

  • 100 g pekándió
  • 2 érett banán
  • 10 szem magozott datolya
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1/4 bögre cukormentes mandulatej

mandulás glazúr:

  • 75 g finomra őrölt eritrit
  • 2-3 evőkanál mandulatej

 431164ea-c2bf-4177-aa55-2ec63123994f.jpeg

Elkészítés:

A tésztához először melegítsük fel (ne forraljuk!) a mandulatejet, keverjük el benne a juharszirupot és az élesztőt, majd 5 percre tegyük félre, hogy az élesztő el tudjon kezdeni dolgozni.

Eközben egy kisebb tálkában keverjünk ki egy evőkanál őrölt lenmagot három evőkanál vízzel, és ezt is hagyjuk állni 1-2 percig, vagy amíg az élesztő kel.

A kókuszolajat, liszteket, csipetnyi sót, fahéjat, a lenmagos masszát (lentojás) és az élesztős keveréket öntsük egy tálba, és alaposan dolgozzuk össze. Ha a tészta összeáll, borítsuk lisztezett deszkára, és ott is gyúrjuk még egy kicsit.

➵Tegyük vissza a tálba, fedjük le a tetejét egy konyharuhával, és kelesszük meleg helyen úgy 1 órányit.

Míg a tészta megkel, elkészíthetjük a tölteléket. Vegyünk egy serpenyőt és szárazon, pár perc alatt pirítsuk meg a pekándiót.

A két érett banánt tördeljük egy konyhai robotgépbe, öntsük mellé a pekándió 3/4-ét (a többit tegyük félre), ízesítsük a fahéjjal, adjuk hozzá a mandulatejet, juharszirupot és datolya szemeket.

A blender segítségével mixeljük az egészet krémesre, kenhetőre.

Melegítsük elő a sütőt 180ºC fokra, és egy piteformát vagy egy 20x20 cm-es tepsit kenjünk ki kókuszolajjal, majd kicsit lisztezzük is meg, hogy a csigák majd sülés közben ne tapadjanak oda.

Enyhén lisztezett felületen, nyújtsuk ki a tésztát, egy hozzávetőlegesen 20x40 cm-es téglalappá, majd kenjük rá a tölteléket. Rövidebb végétől fogva tekerjük fel, és vágjunk csigányi szeleteket.

Az így kapott csigákat helyezzük a formába, vagy tepsibe, és hagyjuk még 25 percet pihenni, és emelkedni.

➵ 30 perc alatt süssük meg a csigákat, majd pihentessük kicsit, ezután már fogyasztható is.

➵ A glazúrhoz mindössze keverjük el a mandulatejet az őrölt eritrittel (ha mehet cukrosan akkor porcukorral) és egy evőnakál segítségével csurgassuk a csiguszok tetejére.

➵A maradék pekándiót kissé törjük meg, és szórjuk ezt is a csigák tetejére.

Tipp: Ha nem szükséges mentes változatban készíteni, úgy a liszteket le is cserélhetjük hagyományos verzióra, ebben az esetben 160 g búzalisztet, 150 g teljes kiörlésű tönkölyliszttel vegyítsünk, s ezzel gyúrjuk be a tésztát. A glazúrhoz keverhettek kevés krémsajtot vagy mascarponét is, és ha ezzel kenitek meg a csigák tetejét, úgy nem csak finomabb, de a tészta is sokkal puhább lesz. Ebben az esetben 25 dkg sajtkrémre, 8 dkg olvasztott vajra, és 10 dkg őrölt eritritre (vagy porcukorra) lesz szükségetek. Ezek lehetnek növényi tejhelyettesítők, így vegán változatban is elkészíthető, akkor kókuszkrémet ajánlanék a krémsajt helyett.

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Choco & Tahini oldalán!

 490a832e-3f62-4c64-8805-08fed0d5f71b.jpeg