Citromos kakukkfüves cukkinikrémleves

64864c1f-653e-40b1-970d-a6c881b6b639.jpeg

A forró, tűző, nyári napsütésben kimondottan semmi kedvem bekapcsolni a sütőt (bár ennek ellenére megteszem, ha megkívánok egy jó paradicsomos galettet), törekszem nagyon rövidre fogni a főzőcskézésre szánt időt, s kiélvezni azt a csekélyke három hónapot, amit a nyár az évben számunkra tartogat. Minden tavaszt követően, tervek százaival vágok neki, aztán persze egyik napról a másikra azon kapom magam, hogy lassan eltelt egy hónap, úgy, hogy ezeből szinte semmit meg sem valósítottam. Ripsz-ropsz eltelik az idő, és nincs mese, a munka nem lesz kevesebb, csak azért, mert az ember lánya helyette inkább a strandon fetrengene. Ó, pedig mennyire szívesen tenném ezt, az irodai légkondi helyett. Kislánykoromban nyári estéken gyakran a hintaágyban feküdve aludtam el, hallgatva a tücskök ciripelését, és élvezve a szomszéd nyírta fű friss illatát. A nyári záporokat is kimondottan szerettem, na nem ezeket az "új hullámosokat". Nincs ahhoz fogható, ahogy az ázott friss fű és föld illata keveredve lepi el a tájat. Tavaly anyukámék kertjében sok cukkini termett, s akkor készítettem először ezt a levest. Azóta is maradt a repertoáron, habár a mostani alapanyagot sajnos nem otthonról a kertből, de még csak nem is piacon vettem. Csak a boltba szaladtam le érte. A citrom kakukkfű viszont saját ültetés, és nagyon büszke vagyok a kis bokorra, szépen összeszedte magát. Idén először ültettem fent a városban palántákat, és nyilván a menta és citromfű szaporodtak el leginkább, hiszen eléggé igénytelen növények. A bazsalikomok az ablak alatt kaptak helyett, míg a rozmaring, kétféle kakukkfű, cirtomfű, kétféle menta, és oregano a kerti ládákban. Szépen tartják magukat azok is, habár ez a kegyetlen meleg azért néha összeaszalja a leveleket. Szóval a leves pofonegyszerű, tulajdonképp mindent összefőzök, turmixolom, és vegán tejföl helyettesítővel habarom. Hidegen, és melegen egyaránt fogyasztható, és nekem egy étkezésem ki is lőve vele.
cbeb3882-e530-4b33-bbe0-c0d36c39d64e.jpeg

Hozzávalók:

  • 3 közepes méretű cukkini
  • 1,2 liter víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzott 
  • 1 marék citrom kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • 150 g dr. Oetker Creme Vega
  • 1-4 evőkanálnyi frissen facsart citromlé

c33fe0c6-b951-4fc7-a309-11435e688b06.jpeg

477ac797-ff21-4ce8-b6f1-d934876e54d3.jpeg

Elkészítés:

  1. A cukkinit megtisztítjuk, felkockázzuk és feltesszük a vízben főni. 
  2. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd puhára főzzük.
  3. Az olívaolajat a zúzott fokhagymával és ágról eltávolított kakukkfű levelekkel elkeverjük.
  4. A megfőtt cukkinit levével együtt egy blenderbe öntjük, majd hozzáadjuk az olajos fűszerkeveréket, és alaposan összeturmixoljuk.
  5. Az így elkészült krémlevest visszaöntjük a főzőedénybe, és felforraljuk. Egy merőkanálnyi levet egy tálba szedünk, és elvegyítjük a vegán tejföllel. 
  6. A levest kóstoljuk, utóízesítjük, ha szükséges, és ízlés szerinti mennyiségű friss cirtomlével ízesítjük. (Nálam ez egy kisebb citrom felének levét jelentette, körülbelül 2 evőkanálnyi mennyiséget.)

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen és szeretnétek még több insirációt gyűjteni, akkor csatlakozzatok hozzám az Instagramon és Facebookon is Choco&Tahini oldalán.

b5c961cb-4afa-41fb-91f9-e253a69808c0.jpeg