Citromos kakukkfüves cukkinikrémleves
A forró, tűző, nyári napsütésben kimondottan semmi kedvem bekapcsolni a sütőt (bár ennek ellenére megteszem, ha megkívánok egy jó paradicsomos galettet), törekszem nagyon rövidre fogni a főzőcskézésre szánt időt, s kiélvezni azt a csekélyke három hónapot, amit a nyár az évben számunkra tartogat. Minden tavaszt követően, tervek százaival vágok neki, aztán persze egyik napról a másikra azon kapom magam, hogy lassan eltelt egy hónap, úgy, hogy ezeből szinte semmit meg sem valósítottam. Ripsz-ropsz eltelik az idő, és nincs mese, a munka nem lesz kevesebb, csak azért, mert az ember lánya helyette inkább a strandon fetrengene. Ó, pedig mennyire szívesen tenném ezt, az irodai légkondi helyett. Kislánykoromban nyári estéken gyakran a hintaágyban feküdve aludtam el, hallgatva a tücskök ciripelését, és élvezve a szomszéd nyírta fű friss illatát. A nyári záporokat is kimondottan szerettem, na nem ezeket az "új hullámosokat". Nincs ahhoz fogható, ahogy az ázott friss fű és föld illata keveredve lepi el a tájat. Tavaly anyukámék kertjében sok cukkini termett, s akkor készítettem először ezt a levest. Azóta is maradt a repertoáron, habár a mostani alapanyagot sajnos nem otthonról a kertből, de még csak nem is piacon vettem. Csak a boltba szaladtam le érte. A citrom kakukkfű viszont saját ültetés, és nagyon büszke vagyok a kis bokorra, szépen összeszedte magát. Idén először ültettem fent a városban palántákat, és nyilván a menta és citromfű szaporodtak el leginkább, hiszen eléggé igénytelen növények. A bazsalikomok az ablak alatt kaptak helyett, míg a rozmaring, kétféle kakukkfű, cirtomfű, kétféle menta, és oregano a kerti ládákban. Szépen tartják magukat azok is, habár ez a kegyetlen meleg azért néha összeaszalja a leveleket. Szóval a leves pofonegyszerű, tulajdonképp mindent összefőzök, turmixolom, és vegán tejföl helyettesítővel habarom. Hidegen, és melegen egyaránt fogyasztható, és nekem egy étkezésem ki is lőve vele.
Hozzávalók:
- 3 közepes méretű cukkini
- 1,2 liter víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, zúzott
- 1 marék citrom kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
- 150 g dr. Oetker Creme Vega
- 1-4 evőkanálnyi frissen facsart citromlé
Elkészítés:
- A cukkinit megtisztítjuk, felkockázzuk és feltesszük a vízben főni.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd puhára főzzük.
- Az olívaolajat a zúzott fokhagymával és ágról eltávolított kakukkfű levelekkel elkeverjük.
- A megfőtt cukkinit levével együtt egy blenderbe öntjük, majd hozzáadjuk az olajos fűszerkeveréket, és alaposan összeturmixoljuk.
- Az így elkészült krémlevest visszaöntjük a főzőedénybe, és felforraljuk. Egy merőkanálnyi levet egy tálba szedünk, és elvegyítjük a vegán tejföllel.
- A levest kóstoljuk, utóízesítjük, ha szükséges, és ízlés szerinti mennyiségű friss cirtomlével ízesítjük. (Nálam ez egy kisebb citrom felének levét jelentette, körülbelül 2 evőkanálnyi mennyiséget.)
Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen és szeretnétek még több insirációt gyűjteni, akkor csatlakozzatok hozzám az Instagramon és Facebookon is Choco&Tahini oldalán.