Klasszikus sütőtökös tekercs

01ce5253-b2b9-4caa-9d27-570bd0057104.jpeg

Nincs éppen szezonja, mégis úgy megkívántam, muszáj volt elkészíteni. Valahogy mostanában ezekért a krémes édességekért vagyok oda, nem tudom miért. Gimme some oven oldalán bukkantam rá  még régebben erre a tradicionálisan készülő receptre, amit azóta is használok, de természetesen a diétámnak megfelelően átalakítottam. A hozzávalók szinte minden sütőtökös tekercs receptnél azonosak, csak arányukban van minimális eltérés.  Egyszerű elkészíteni, még kezdő szinten is óriási sikerélményt jelent, úgyhogy bátran álljatok neki. A sütőtök püré simán helyettesíthatő bolti bébiétellel, nyilván, ha frissen sütjük és úgy készül, akkor intenzívebb és teltebb a sütink íze, de ha nincs kedv a tök sütéssel macerázni, akkor néha megteszi az üveges bolti megoldás is. Ezen ne aggódjatok. Itt jegyzem meg halkan, hogy készülhet ugyanilyen alapon répa püréből is, ha szeretnétek húsvétiasítani egy kicsit. Könnyen és egyszerűen máris van egy finom nyuszis megoldásotok az ünnepekre.

 40c50419-34e6-4c0f-83c3-5508e00c1b8f.jpeg

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre mandulaliszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál sütőtökös pite fűszerkeverék✹
  • 1/4 teáskanál só
  • 3 nagyobb tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/4 bögre negyedannyi édesítő
  • 2/3 bögre sütőtök püré (ha csalni szeretnétek vegyetek bébiételt - simán működik vele)

Mascarpone krém:

  • 250 g laktózmentes (vagy vegán) mascarpone (minél sűrűbb, annál jobb)
  • 6 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 2 evőkanál negyedannyi porrá őrölve (ízlés szerint édesítsétek, inkább keveset, mint többet hozzáadva, kóstolgassátok, nehogy elvigye az ízeket)

 

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, és egy nagyobb tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  2. A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük. Egy másik keverőtálban a tojásokat a nagyedannyival habosra mixeljük, majd a sütőtök pürével  és vaníliával is alaposan átkeverjük. Kis adagonként hozzáadjuk a lisztes keveréket, és elvegyítjük.
  3. A tepsibe simítjuk a tésztát és 13-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha ujjunkkal megnyomva rugalmas a tésztánk.
  4. Konyharuhára borítjuk a kisült tésztát. Eltávolítjuk a sütőpapírt és a konyharuha segítségével feltekerjük, úgy hogy a rövidebb oldalról indítjuk a csiga alakot.
  5. Elkészítjük a sajtkrémet: a vajat a porrá őrölt negyedannyival és vanília kivonattal habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a krémsajttal. Hűtőbe tesszük.
  6. A kihűlt tésztát megtöltjük a sajtkrémmel és tovább hűtjük, legalább 2-3 órát. Hűtés után már könnyen szeletelhető. Én ezt nem tudtam kivárni, meg is látszik a képeken, nem olyan masszív a tekercs, mint kellene. De ki tudna önmegtartóztatni mikor olyan gusztusosan nézett ki?! :)

 

✹ Sütőtökös pite fűszerkeverék:

Hozzávalók:

  • 3 ek őrölt fahéj
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk őrölt szerecsendió
  • 1 ½ tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt csillagánizs
  • 1 tk őrölt kardamom

Keverjük össze a fűszereket, és töltsük egy jól záródó üvegbe, így hetekig eláll a keverékünk. Ha gondoljuk duplázzuk az adagot, így legközelebb nem kell vele vesződni, csak leemeljük a polcról, és máris ízesíthetünk vele. Akár forró italba, akár egy pitébe szánjuk, nem okozunk csalódást vele. A kardamomnak egyébként jellegzetes, gazdag, melengető aromája van, és nagyszerű ízesítője például a kakaónak vagy kávénak. Próbáljátok ki!

Tipp: Kínálhatjuk önmagában, vagy egy gombó vanília fagyival, ami még finomabbá teszi.

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.

5c90d413-f9d4-4214-9a29-bdc0c18f6fd9.jpeg