Mandulatej házilag

a9de88c0-e1fd-478c-aa02-c21097ca0882.jpeg

Mandulatej házilag. Ki kellett próbàlnom, ha már egyszer vettem egy tök erős blendert ami minden eddigi nehézségemet megoldotta a daràlós, aprìtòs, turmixolós receptek kapcsán. És hát működik. Oly annyira, hogy már már szerelmes vagyok belé. Ez a recept csak úgy, mint a többi nagyon gyorsan elkészìthető, és ha arra gondolok, hogy így egy teljesen organikus növényi italt kapok, akkor valóban megéri. Ár arányban azért tudni kell, hogy kb ugyanott vagyunk vele, mint a bolti vásárlásnàl. Hacsak nem kapunk mandulát nagyon jó áron, akkor azért megközelítőleg annyira jön ki, ha nem drágábbra. Szóval ha az életmódunk és hitvallásunk megköveteli, akkor egy remek opció, ha viszont az árakat nézzük manapság, akkor lehet nem épp pénztárcabaràt. Attól függően, hogy édes vagy natúr italra vágyunk -e módosító az összetétel, és az arányok. Ezt saját ízlésünk szerint variálhatjuk.

ec819069-87be-4f2e-bd13-58ccb72f57b3.jpeg

Hozzávalók:

  • 1 bögre sótlan mandula, pirított
  • 4 bögre tisztított / vagy forrás víz  
  • 1 evőkanàl vanília aroma
  • 2 evőkanàl juharszirup (opcionális)
  • csipetnyi só 
  • csipetnyi fahéj (opcionális)

Elkészìtés:

  1. A mandulát egy közepes méretű serpenyőben pirítsuk meg közepes lángon, 4/5 perc alatt. Vigyázzunk, hogy ne égessük meg, mert akkor keserű lesz a tej.
  2. Mérjük a hozzávalókat egy jó erős teljesítményű aprìtò- / konyhai robotgép tàljàba, és pulzálva addig mixeljük, míg teljesen el nem vegyül.
  3. Szűrjük át egy sűrű szövésű, de jól áteresztőképességű textilen (pl. pelenka) és töltsük zárható üvegbe.
  4. Hűtőben egy hétig is elàll, de a legfinomabb aznap vagy másnap fogyasztva.

Tipp: a szűrleményt felhasználhatjuk granolák, sütemények és müzliszeletek készítésekor, semmiképp ne dobjátok ki, hozok erre is receptet nem sokára.

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.

ed8ceb13-68ef-4dc6-8789-03a5ad2e6c45.jpeg