Klasszikus répatorta

17091_3.jpg

Klasszikus répatorta, minden faxnit mellőzve. Két nagyon klassz receptem van, mindkettő szerethető valamiért. Ez a recept például az egyszerűségéért. Sokkal kevesebb hozzávalóból készül, de a fűszerek kellemes kombinációjának köszöhetően mégsem okoz hiányérzetet. Például a dióét, ami a másik tésztájába viszont belekerül. 

Ezt a receptet igyekezetem egészségesebb verzióban készíteni, egyedül a krémsajtot összetartó porcukorral nem tudok még mit kezdeni, mert a poreritrit ízét ki nem állhatom. Szóval innen az ellentmondás, ami a tésztában található negyedannyi ám, de a krémbe kevert porcukor használatát illeti. Gondoltam, ha má a krémben van, nem tolnám bele pluszban a süteménybe is. Krém nélkül viszont nem répatorta a répatorta számomra. Imádom a krémsajt enyhén citrusos savanykásságát, és a puha, kissé ruganyos tészta találkozását. Az egyik kedven süteményem.

17411_2.jpg

Hozzávalók:

  • 2 bögre gluténmentes süteményliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 teáskanál  őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsen
  • 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 bögre olvasztott kókuszzsír
  • 1/4 bögre negyedannyi édesítő
  • 2 lentojás (vagy hagyományos tojás, ha nem vegán készl, vagy nincs allergia)
  • 3/4 bögre laktózmentes (vagy vegán) író
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 2 bögre reszelt répa

Sajtkrém réteg:

  • 250 g laktózmentes (vagy vegán) krémsajt
  • 4 evőkanál vaj, szobahőmérsékletű
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 1,5 bögre porcukor

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. 2 db 18 cm-es tortaformát kivajazunk, vagy kifújunk olaj spary-vel.
  2. Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport,  szódabikarbónát, sót, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót és szegfűszeget.
  3. Hozzáöntjük az olvasztott kókuszolajat, a negyedannyit, a lentojást, az írót és vaníliát. Alaposan elkeverjük.
  4. Beleforgatjuk a reszelt répát.
  5. A tésztát két részre osztjuk, és a tortaformákba töltjük.
  6. 22-25 percig sütjük (fogpiszkálóval ellenőrizzük), majd rácsra boríva hagyjuk kihűlni.
  7. Ezalatt elkészítjük a krémet.
  8. Egy konyhai robotgép keverőtáljába mérjük a hozzávalókat, majd közepes fordulaton krémesre elegyítjük a sajtkrémet a vajjal, sóval és vanília kivonattal.
  9. A porcukrot csak részletekben adjuk hozzá.
  10. Ha a tészta kihűlt, egy spatula segítségével megkenjük a krémmel, majd hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
  11. Díszíthető ehető virágokkal, csokitojással, dióval, vagy mandulával, marcipán figurákkal, egyéni ízlés szerint.

 Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.

17701-2_2.jpg