Choco & Tahini

2019.jún.29.
Írta: choco.and.tahini

Hajdina gofri

a3893881-3544-42b7-96c3-795045393583.jpeg

Egyszerű, pár hozzávalós gluténmentes, tejmentes gofri recept vasárnap reggelre. Csak gyors bekeverés, és már mehet is a sütőbe. Na ne számítsatok nagy mennyiségre ebből az adagból, mi ugyebár kettecskén vagyunk, így többet felesleges lenne, de ha délután is eszegetnétek belőle, mindenképp duplázzátok az adagot. A. nem rajong minden egészséges megoldásért, amivel kiváltom a hagyomáynos liszteket, mert, hát ugye más az ízük. Ezt vegyétek figyelembe. A gluténmentes étkezők már bizonyára mind megszokhatták ezt, de a nem mentes étkező családtagoknak jelenthet még meglepetést. A hajdina testes, karakteres ízű, hagyományos ízvilágot sose várjatok Tőle.

 460fe9bb-61d2-4668-abdf-e4bf42ff890f.jpeg

Hozzávalók:

  • 1/2 bögre hajdina liszt
  • 1/4 bögre növényi tej
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál olívaolaj / kókuszolaj / olvasztott vaj
  • 1 tojás

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat egy tálba mérem, és alaposan elkeverem, majd a kiolajozott goffri sütőbe adagolom. Ebből a mennyiségből nálunk 6 db gofri készült. Ha többre vágytok, dupla- vagy triplázzátok az adagot. 

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen és szeretnétek még több insirációt gyűjteni, akkor csatlakozzatok hozzám az Instagramon és Facebookon is Choco&Tahini oldalán.

081d1c6f-b7c7-474f-93ed-81442f17b116.jpeg

Citromos kakukkfüves cukkinikrémleves

64864c1f-653e-40b1-970d-a6c881b6b639.jpeg

A forró, tűző, nyári napsütésben kimondottan semmi kedvem bekapcsolni a sütőt (bár ennek ellenére megteszem, ha megkívánok egy jó paradicsomos galettet), törekszem nagyon rövidre fogni a főzőcskézésre szánt időt, s kiélvezni azt a csekélyke három hónapot, amit a nyár az évben számunkra tartogat. Minden tavaszt követően, tervek százaival vágok neki, aztán persze egyik napról a másikra azon kapom magam, hogy lassan eltelt egy hónap, úgy, hogy ezeből szinte semmit meg sem valósítottam. Ripsz-ropsz eltelik az idő, és nincs mese, a munka nem lesz kevesebb, csak azért, mert az ember lánya helyette inkább a strandon fetrengene. Ó, pedig mennyire szívesen tenném ezt, az irodai légkondi helyett. Kislánykoromban nyári estéken gyakran a hintaágyban feküdve aludtam el, hallgatva a tücskök ciripelését, és élvezve a szomszéd nyírta fű friss illatát. A nyári záporokat is kimondottan szerettem, na nem ezeket az "új hullámosokat". Nincs ahhoz fogható, ahogy az ázott friss fű és föld illata keveredve lepi el a tájat. Tavaly anyukámék kertjében sok cukkini termett, s akkor készítettem először ezt a levest. Azóta is maradt a repertoáron, habár a mostani alapanyagot sajnos nem otthonról a kertből, de még csak nem is piacon vettem. Csak a boltba szaladtam le érte. A citrom kakukkfű viszont saját ültetés, és nagyon büszke vagyok a kis bokorra, szépen összeszedte magát. Idén először ültettem fent a városban palántákat, és nyilván a menta és citromfű szaporodtak el leginkább, hiszen eléggé igénytelen növények. A bazsalikomok az ablak alatt kaptak helyett, míg a rozmaring, kétféle kakukkfű, cirtomfű, kétféle menta, és oregano a kerti ládákban. Szépen tartják magukat azok is, habár ez a kegyetlen meleg azért néha összeaszalja a leveleket. Szóval a leves pofonegyszerű, tulajdonképp mindent összefőzök, turmixolom, és vegán tejföl helyettesítővel habarom. Hidegen, és melegen egyaránt fogyasztható, és nekem egy étkezésem ki is lőve vele.
cbeb3882-e530-4b33-bbe0-c0d36c39d64e.jpeg

Hozzávalók:

  • 3 közepes méretű cukkini
  • 1,2 liter víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzott 
  • 1 marék citrom kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • 150 g dr. Oetker Creme Vega
  • 1-4 evőkanálnyi frissen facsart citromlé

c33fe0c6-b951-4fc7-a309-11435e688b06.jpeg

477ac797-ff21-4ce8-b6f1-d934876e54d3.jpeg

Elkészítés:

  1. A cukkinit megtisztítjuk, felkockázzuk és feltesszük a vízben főni. 
  2. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd puhára főzzük.
  3. Az olívaolajat a zúzott fokhagymával és ágról eltávolított kakukkfű levelekkel elkeverjük.
  4. A megfőtt cukkinit levével együtt egy blenderbe öntjük, majd hozzáadjuk az olajos fűszerkeveréket, és alaposan összeturmixoljuk.
  5. Az így elkészült krémlevest visszaöntjük a főzőedénybe, és felforraljuk. Egy merőkanálnyi levet egy tálba szedünk, és elvegyítjük a vegán tejföllel. 
  6. A levest kóstoljuk, utóízesítjük, ha szükséges, és ízlés szerinti mennyiségű friss cirtomlével ízesítjük. (Nálam ez egy kisebb citrom felének levét jelentette, körülbelül 2 evőkanálnyi mennyiséget.)

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen és szeretnétek még több insirációt gyűjteni, akkor csatlakozzatok hozzám az Instagramon és Facebookon is Choco&Tahini oldalán.

b5c961cb-4afa-41fb-91f9-e253a69808c0.jpeg

Napraforgómag vaj házilag

3c51bedb-7748-41c3-9201-ee85249677cb.jpeg

Az első alkalommal, amikor a napraforgómag vaj számos pozitív élettani hatásàról olvastam, rögtön rohantam a közeli bioboltba, hogy vegyek egy üveggel. Azonban olyan borsos árakon lehet hozzàjutni, hogy teljesen ésszerűtlennek tűnt akkor is, és mostanában meg főleg, megvenni. Az összetevők listáját olvasva nem tűnt túl bonyolult műveletnek a házi változat elkészítése, s természetesen a valóságban is tök hamar elkészült. Azóta is rendszeresen készítem, kekszek, kásàk és pirítósok hozzávalójaként. Az alapelv hasonló, mint a mogyoró-, kesu-, mandulavaj esetén, annyi eltéréssel hogy néhány magnál csak pirítunk mixelés előtt, másoknál áztatni is szükséges. A napraforgónál erősen javaslom a serpenyőben pirítást, de akár natúr magokat felhasználhatunk hozzá, ha nagyon idősprórolósan állunk a dologhoz. Mint minden mag esetében a pirítás plusz ízlöketet ad, ezét célszerű ezt alkalmazni. 

Az apró magvak gazdagak esszenciális zsírsavakban, fehérjékben, vitaminok, B1-, B2-, és E-vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, foszfor és kálium is megtalálható bennük. A folsavban gazdag mag igencsak értékes tápanyagforrás a női szervezet számára. Sok benne a jó zsír, az antioxidáns, a szelén és a réz, és csökkenti a sejtkárosodással járó betegségek kialakulását. Véd a szívbetegségtől és a ráktól is, erősíti az immunrendszert. 

Magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentése érdekében ajánlják a magvakból készült tea fogyasztását, de meghűlés esetén a lázzal járó betegségek leküzdésében is segíthet. Ehhez 1 liter forró vízbe egy csésze nyers hántolt napraforgómagot teszünk, és hozzávetőlegesen fél óráig főzzük. Miután leszűrtük fogyasztható is.

ec072619-2a6d-4fdb-9236-0eaa5dc0a50b.jpeg

Visszatérve a magvajhoz, fontos, hogy a szemeket csak pirítsuk és ne égessük meg, mert megkeseríthetjük vele a vajunkat. Lehet natúr vagy édesített változatban készíteni. Az édesítés teljesen egyénre szabott, kinek mi fér bele, méz, agave, rizs, datolya- vagy juharszirup, negyedannyi édesítő is kerülhet bele, és akár egy teáskanál vanília kivonattal is gazdagítható. Én személy szerint eritrittel és xilittel nem szeretem, mert nagyon kiérzem a művi ízvilágot. Amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy mindenképp szükségetek lesz egy nagy teljesítményű konyhai robotgépre a művelethez, mert legalább 15 percig kell dolgoztatni majd, hogy elérjük a kellően krémes, homogén állagot, és egy kevésbé masszív géppel ez sosem fog sikerülni, legalábbis az én tapasztalataim alapján. 

Fogyasztható édesen egy szelet pirítósra kenve gyümölcsszeletekkel, vagy natúr változat esetén friss paradicsomszeletekkel, bazsalikom levelekkel tálalva. Keverhetjük tészták, kekszek alapjához, vagy kenhetjük palacsintára, gofrira a dzsem alá. 

Mixelhetjük más magokkal, és mehet bele egy kis plusz nyomelem és vitaminforrás, kiegészíthető chia- és lenmaggal, vagy akár hántolt kendermaggal is.

e8ec549b-5f80-4411-bc17-bcb3a9e207e7.jpeg

Hozzávalók:

natúr változat:

  • 500 g hántolt, pirított, sótlan napraforgómag
  • 1/4 teáskanál só
  • 4-5 evőkanál jó minőségű olívaolaj

édesített:

  • 500 g hántolt, pirított, sótlan napraforgómag
  • 1/4 teáskanál só
  • 4-5 evőkanál jó minőségű olívaolaj
  •  1 evőkanál juharszirup, méz, vagy tetszés szerinti édesítő
  • 1 evőkanál vanília kivonat

extra:

  • 500 g hántolt, pirított, sótlan napraforgómag
  • 1/4 teáskanál só
  • 4-5 evőkanál jó minőségű olívaolaj
  • 1 evőkanál chia mag
  • 1 evőkanál lenmag
  • 1 evőkanál hántolt kendermag
  • 1 evőkanál pirított tökmag
  • 1-2 evőkanál kókuszvirág cukor (vagy tetszés szerinti édesítő)

 a6376907-6553-4a5a-a6e0-81165a3dc5e2.jpeg

Elkészítés:

  1. Felhevítünk szárazon egy teflon serpenyőt, és 1-2 perc alatt megpirítjuk a magvakat, ügyelve, hogy ne égjenek meg.
  2. A robotgép tartályába öntjük a pirított napraforgómagot, sót, és 1 evőkanál olívaolajat és elindítjuk a gépet. 
  3. Körülbelül öt perc elteltével hozzáadunk plusz 2 evőkanál olívát, és tovább járatjuk. Ekkor már kezd nedves homok állagot felvenni a krémünk, de még mindig darabos. 
  4. Tovább mixeljük, majd a 10. perc környékén adagoljuk a fennmaradó 2 evőkanál olajat. Addig aprítjuk, és mixeljük a masszát, míg kenhető, lágy krémet nem kapunk. Én egyszer elkövettem azt a hibát, hogy túl korán hagytam abba a műveletet, és a hűtőbe téve a krémet következő napon egy darabos, ragacsos masszám lett a hűtést követően, mert nem őröltem teljesen simára az alapot. Minimum 15-20 perc az elkészítése, a gép erősségétől függően.
  5. Ha az extra változat készül, akkor minden magot az első lépésnél a keverőbe mérünk, az édesítést azonban hagyhatjuk az utolsó pillanatra.
  6. Fontos, hogy az őrlési fázisok között tartsunk mindig egy kis szünetet, pihentessük a gépet, nehogy leégjen a motor. 
  7. Ha elkészült azonnal fogyasztható, hűtőbe téve legalább 1 hétig eláll. Nem tudom, hogy tovább is bírja -e mert nem volt még alkalom, hogy ne fogyjon el ezelőtt.

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen és szeretnétek még több insirációt gyűjteni, akkor csatlakozzatok hozzám az Instagramon és Facebookon is Choco&Tahini oldalán.

47df5e4a-ff3b-4279-92c2-804478295a0e.jpeg

589a50d0-4076-4449-93c5-7022ae3b94ac.jpeg

67e6b3a5-f3a2-4ef8-a4bd-875fa2dbe80a.jpeg

Tejbegríz mentesen

63ad088f-0f90-4fc4-b8c5-06b39bab251d.jpeg

Imádom a tejbegrìzt, nem tudom Ti hogy vagytok vele. Valószínűleg annak köszönhető, hogy a lelkem mélyén még mindig gyerek vagyok, legalábbis szeretem felidézni a rég feledett ízeket és érzéseket. Jó ez a nosztalgia. Ha lenne gyerekem, mert hogy még nincs, biztosan együtt kanalaznànk, de addig is csak magam örvendeztetem meg időről időre. A diéta miatt gluténmentes változatban, barna rizsdaràt használva készítem. Legtöbbször fahéjjal vagy kakaóporral, hagyományosan, most azonban egy csomó finomságot dobáltam rá. Áfonya, tahini, mézben eltett dió, hajdinapehely, mandula és kakaóbab töret is került rá. A tahini a mézzel elkèpesztően jó. Ha még nem próbáltàtok, itt az ideje. (ha teljesen vegàn, cseréljétek juharszirupra)

 

Hozzávalók:

  • 4 púpos evőkanál barna rizsdara
  • 4,5 dl mandulatej
  • 1⁄2 vaníliarúd kikapart magjai

 

Elkészítés:

  1. A mandulatejet a fél vanília rúddal és a kikapart magokkal felforralom.
  2. Ha felforrt, közepesre veszem a hőfokot, kiveszem a vanília hüvelyt, és belszórom a rizsdarát.
  3. Ha hirtelen öntjük bele, csomós lesz, ha lassan csorgatjuk, és közben keverjük, akkor szép sima lesz. Ízlés dolga, ki hogy szereti.
  4. Addig főzöm, míg krémes, sűrű állagúvá nem válik, majd egy tálkába szedem.
  5. A kellő állag elérése előtt egy picivel kell levenni a tűzről, mert a búzadarához hasonlóan ez is sűrűsödik még álltában.
  6. Tálaláskor mindent rápakolok mi szem szájnak és éppen pillanatnyi kedvnek ingere. Mehetnek rá gyümölcsök, fahéj, kakóport, levár, befőttek, szirupok. Amit csak szeretnétek. Jó étvágyat! Boldog gyermekkort!

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn

5e109988-4163-40d1-8110-3ee8295b181c.jpeg

Áfonyás zabkása mogyoróvajjal és magvakkal

 c73d38a3-91ed-4196-8df9-dc18ac8d6ed7.jpeg

Boldog kedd!, bár borongós és fülledt, de mindenképpen májusi, ami azt jelenti nemsokára tényleg itt a nyár. Az ilyen esős reggelek mindenképp kàsàért kiáltanak, a reggeli turmixokat és smoothiekat majd meghagyom a rogyadozó gyümölcsszezonra. Alig várom a lédús, érett barackok és a mézédes görögdinnye zamatát. Szeretek ilyenkor a régmúlt nyarak emlékeiben fürdőzni. Mikor a dinnyét még teherautókról várásoltuk, és hangosbemondón kiáltozva lehetett a kistermelők jöttére számítani. Ó, azok az ék alakú, ínycsiklandó lékek, amiért minden gyerek sorban állt! Remek idők voltak, sajnálom múltukat. Ma reggel azonban beérem ezekkel a finom, gömbölyded áfonyaszemekkel, és a hatalmas kanál mgyoróvajjal, és visszatérek a jelenbe.

39431.JPG

Elkészítés:

  1. Egy bögre zabpelyhet, egy bögre cukormentes mandulatejet, másfél bögre vizet, csipetnyi sót, egy evőkanàlnyi chia- és lenmagot, és ugyanennyi tiszta vanìlia aromát egy közepes edénybe mérek, majd felforralom.
  2. Csökkentem a hőfokot, és sűrűn kevergetve főzöm 3-5 percig.
  3. Ha a kàsa krémes és puha, leveszem a tűzről és tàlalalom.
  4. Áfonya, ropogós fincsi magvak és egy jó nagy kanálnyi mogyoróvaj került rá.

  Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn

39451.JPG

Csokis mogyoróvajas energiagolyók

21071.JPG

Természetes fehérjével dúsított energiagolyókat hoztam mára Nektek. Nagyon gyors és egyszerű recept, csak egészséges cukrokat tartalmaz, vegán, gluténmentes, magas rosttartalommal. A receptet már jóval korábban elkészítettem, de őszinte leszek, a mércékkel mindig nagy bajban vagyok. A miből mennyit méricskélése nem egészen én vagyok, szeretek mindent csak úgy intuitíve összekutyulni, lesz, ami lesz alapon. Ez viszont utólag, főként ha pár héttel később írom csak le a receptet, mindig nagy fejtörést okoz. Ideje megtanulnom, hogy folyamatában, de legalábbis a receptek elkészülte után rögvest papírra vessem az összetevők és arányok listáját. Nos ez esetben nem tettem meg, s míg biztos nem voltam az arányokban, nem akartam megosztani a receptet veletek. Szerencsére a golyeszokat újragyártottam, mert fogalmam sem volt már róla korábban miből mennyit adagoltam. Most, hogy végre biztos vagyok benne, örömmel osztom meg veletek is. Tuti vasárnapi recept, azonnal be is dobálhatók egy műanyag dobozba, és mehettek is kirándulni, mert lesz ami feltöltse a hosszú séta alatt kimerült energiaraktárakat. Ha mégsem így tennétek, akkor fogyasztásig mehetnek a hűtőbe, egy-két napig tökéletesen elállnak. A harmadik napot követően azonban elkezd kiszáradni, úgyhogy javaslom csak annyit készítsetek, amennyi tényleg el is fogy. 

 21101-2.JPG

Hozzávalók:

  • 1 bögre Medjool (király) datolya, kb. 8 nagyobb szem
  • 1/2 bögre mandula
  • 1/2 bögre gluténmentes, nagyszemű zabpehely
  • 1/4 bögre őrölt lenmag
  • 1/3 bögre mogyoróvaj
  • 2 evőkanál chia mag
  • 1/4 bögre étcsokoládé pasztilla, vagy aprított csokoládé
  • 1-2 evőkanál víz

 

Elkészítés:

  1. A datolyát, mandulát, zabot egy erős aprítóba öntjük, és finomra őröljük.
  2. Hozzáöntjük a lenmagot, mogyoróvajat, chiát és addig keverjük, míg jól dolgozható masszát nem kapunk.
  3. Ha a tészta túl száraz lenne, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.
  4. Ha ragacsos, és könnyen összeáll, jöhet bele a csokoládé - néhány pulzálással keverjük el a masszában.
  5. A masszából diónyi golyókat formázunk, és fogyasztásig hűtőben tároljuk (így tartja meg ugyanis legjobban a fomáját).
  6. Ha kedvetek és időtök engedi beleforgathatjátok a golyókat olvasztott csokoládéba, és megszórhatjátok aprított mandulával a tetejüket. Így elegáns kis bonbonokká válnak, amit akár vendégségbe is szívesen vihettek ajándékba.

  Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn

20901_2.jpg

Zabkása alaprecept


770aa450-0fcd-4cdb-b8e4-1301753c0d74.jpeg

Ha egy egyszerű, és bevàlt kàsa receptet szeretnétek, akkor íme a tökéletes arànyok

• ❥      1 bögre nagyszemű gm zabpehely, 1 bögre mogyorótej ❀, 1 bögre víz, 1/8 tk só, 1/2 tk fahéj, 1 tk méz vagy juharszirup. A méz kivételével mindent mérjünk egy közepes edénybe, forraljuk fel, aztán csökkentsük a hőfokot. Sűrű kevergetés 3-5 percig, és kész a krémes kàsaalapunk. Ez két főre bőven elegendő mennyiség, több szénhidrát nem kell reggelire. Az enyémre most fél körte, mandarin és kiwi szeletek, pekàn, belga csoki pasztilla, puffasztott köles és fahéj került.

❀ bármilyen más növényi tejet is választhattok, de a kesu-, mandula-, mogyoró- és szójatej mindig sokkal krémesebb végeredményt produkál, mint például a kókusz-, rizs-, vagy akár a zabtej.

  Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn. 

Spárgás krémsajtos tekert

853542e6-efd6-460f-b937-373193ac5773.jpeg

Gyors, egyszerű, finom. Mindössze Szafi lisztet kell beszerezni hozzá, ami nálunk lassan alapvető élelmiszernek számít. Mindig kihúz a bajból, ha valami gyors pékárura vagy süteményre vágyom, és nincs se időm, se kedvem a különböző alapanyagokat méricskélni. A cél az volt, hogy a kecskesajttal és a spárgával kezdjek valamit, úgyhogy társítottam őket, és ropogós tésztatekercsként születtek újjá.
ece856b4-168a-4e5f-905b-08d155fa7a8a.jpeg

Hozzávalók:

Tészta:

  • 200 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
  • 5 g negyedannyi édesítő
  • csipet himalaya só
  • 20 g almaecet
  • 200 g langyos víz
  • friss kakukkfű

Töltelék:

  • 150 g  Roi De Trefle fűszeres kecskesajt (Aldi) / vagy krémes vegán fűszeres sajt pl. Hideg Nyalat termékek, Violife
  • egy csomag spárga
  • só, bors

Öntet:

  • 1/4 csésze juharszirup
  • 2 evőkanál sózott növényi vaj
  • 1 evőkanál friss kakukkfűlevél

21f4d49c-a5cf-4bf7-b039-91aaea3afcc3.jpeg

b4beabbb-2360-48e9-8796-a807cdb88d6c.jpeg

Elkészítés:

  1. Szafi alapreceptje mentén: A folyékony hozzávalókat egy tálba mérem, majd a lisztet is. Én kanállal adagolom. Egy evőkanál kb 2 dkg-nak felel meg. Nem szoktam ilyen kis mennyiségnél konyhai mérleggel méricskélni. Összekeverem, majd 5 percet állni hagyom.
  2. A sprárgát megtisztítom, a fás részeket letöröm. Blansírozom, azaz forrásban lévő vízbe dobom 1-2 percre, majd jéghideg víz alatt hűtöm.
  3. A tésztát téglalap alakúra nyújtom, és 12 egyenlő részre vágom.
  4. Megkenem a krémsajttal, majd két-három szál sprágát helyezek rá, és szépen "bepólyázom", azaz felhajtom a széleket.
  5. 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, úgy 35-40 percre.
  6. Az öntethez a juharszirupot elkeverem az olvasztott vajjal, és a kakukkfűvel, és hagyom hogy kicsit visszaszilárduljon.
  7. Sütőből kivéve azonnal fogyasztom, ha lehet még melegen, a juharszirupos öntettel nyakonöntve.

 Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn. 

b90193bf-d87e-461a-b863-acca2742ffcf.jpeg

Répa - gyömbér - almaecet tonik

32591-5-1.jpg

Április 21. Az égboltot egy vékony felhő réteg borítja, elrejtve a mögöttük lévő alacsonyan emelkedő napot, de a hőmérséklet egyre csak növekszik, s lassan itt az imádott vászoncipős nappalok és farmerdzsekis esték időszaka. Nagyon szeretem az időjárást ilyenkor. A levegő reggelente még ropogós és friss, szabadnapokon pedig tökéletes egy-egy hosszabb kiránduláshoz. Azonban a gyorsan változó és szeszélyes tavaszi kezdet sokszor vezet megfázáshoz, és a téli hónapokban kimerült szervezet hamar ledől a lábáról.  Az április a legjobb időszak arra, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, így ha lehetséges indítsuk a napot egy egészséges, baktériumölő és gyulladásgátló összetevőkből álló tonizáló itallal. Hatalmas rajongója vagyok a gyümölcsleveknek évek óta, de szeretem a frissen préselt sűrű smoothikat is.  A gyümölcslevek kiváló lehetsőséget adnak arra, hogy a szervezetbe nagy mennyiségű koncentrált tápanyagot juttassunk szempillantás alatt.

32621_2.jpg

Ez a tonic 4 fontosabb alapanyagból készült:

  • Sárgarépa: A béta-karotin kiváló forrása, amely a szervezetben A-vitaminvá alakul, az immunrendszer és a szem egészségének elősegítésére. Alacsony GI-értékének köszönhetően, kevésbé emeli a vércukorszintet, mint egy gyümölcs alapú ital.
  • Gyömbér: Gingerols nevű, erős gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy az immunrendszer gyulladásos kémiai hírvivői gátlásában játszanak szerepet.
  • Almabor ecet: Anti-bakteriális és segít a vércukor egyensúlyban tartásában.
  • Citrom: magas C-vitamin tartalom, lúgosító hatás

Számos egyéb áldásos hatásuk mellett, ha már csak a fent felsoroltakat veszem alapul, nekem napi egy pohár reggeelnte, már megadja azt az élményt, hogy tettem valami fontos lépést az egészséges életért. Tegyetek így Ti is, és készítsetek egészséges gyümölcs- és/vagy zöldségleveket reggelire.

32211-2.jpg

Hozzávalók:

  • 250 ml szűrt, hideg víz
  • 1 sárgarépa, megmosva, hámozva
  • 3 cm-es gyömbér, hámozva
  • 1 evőkanál almabor almabor
  • 1 citrom leve
  • jég a keveréshez (opcionális)

 

Elkészítés:
Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és alaposan mixeljük össze. Hűtőszekrényben tartva 3 napig fogyasztható, ha nagyobb mennyiségben készül. 

 Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn. 

32441-2_1.jpg

Klasszikus répatorta

17091_3.jpg

Klasszikus répatorta, minden faxnit mellőzve. Két nagyon klassz receptem van, mindkettő szerethető valamiért. Ez a recept például az egyszerűségéért. Sokkal kevesebb hozzávalóból készül, de a fűszerek kellemes kombinációjának köszöhetően mégsem okoz hiányérzetet. Például a dióét, ami a másik tésztájába viszont belekerül. 

Ezt a receptet igyekezetem egészségesebb verzióban készíteni, egyedül a krémsajtot összetartó porcukorral nem tudok még mit kezdeni, mert a poreritrit ízét ki nem állhatom. Szóval innen az ellentmondás, ami a tésztában található negyedannyi ám, de a krémbe kevert porcukor használatát illeti. Gondoltam, ha má a krémben van, nem tolnám bele pluszban a süteménybe is. Krém nélkül viszont nem répatorta a répatorta számomra. Imádom a krémsajt enyhén citrusos savanykásságát, és a puha, kissé ruganyos tészta találkozását. Az egyik kedven süteményem.

17411_2.jpg

Hozzávalók:

  • 2 bögre gluténmentes süteményliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 teáskanál  őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsen
  • 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 bögre olvasztott kókuszzsír
  • 1/4 bögre negyedannyi édesítő
  • 2 lentojás (vagy hagyományos tojás, ha nem vegán készl, vagy nincs allergia)
  • 3/4 bögre laktózmentes (vagy vegán) író
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 2 bögre reszelt répa

Sajtkrém réteg:

  • 250 g laktózmentes (vagy vegán) krémsajt
  • 4 evőkanál vaj, szobahőmérsékletű
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 1,5 bögre porcukor

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. 2 db 18 cm-es tortaformát kivajazunk, vagy kifújunk olaj spary-vel.
  2. Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport,  szódabikarbónát, sót, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót és szegfűszeget.
  3. Hozzáöntjük az olvasztott kókuszolajat, a negyedannyit, a lentojást, az írót és vaníliát. Alaposan elkeverjük.
  4. Beleforgatjuk a reszelt répát.
  5. A tésztát két részre osztjuk, és a tortaformákba töltjük.
  6. 22-25 percig sütjük (fogpiszkálóval ellenőrizzük), majd rácsra boríva hagyjuk kihűlni.
  7. Ezalatt elkészítjük a krémet.
  8. Egy konyhai robotgép keverőtáljába mérjük a hozzávalókat, majd közepes fordulaton krémesre elegyítjük a sajtkrémet a vajjal, sóval és vanília kivonattal.
  9. A porcukrot csak részletekben adjuk hozzá.
  10. Ha a tészta kihűlt, egy spatula segítségével megkenjük a krémmel, majd hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
  11. Díszíthető ehető virágokkal, csokitojással, dióval, vagy mandulával, marcipán figurákkal, egyéni ízlés szerint.

 Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.

17701-2_2.jpg