Choco & Tahini

2019.dec.13.
Írta: choco.and.tahini

Extra krémes dupla forrócsoki

hot_choco1-4.JPG
Sok vegán desszert alapja a kesudió, helyettesíthető vele a legtöbb krémsajt alapú édesség, a vegán mousse-ok és pudingok is ebből az alapanyagból készülnek. Az olajos magvak köztudottan melegítő hatással bírnak, az Aryuveda és a tradicionális kínai gyógyítás szerint is, megfontoltan, kellő tudatossággal kiválóan kiegészíthető velük a táplálkozásunk a hűvösebb őszi, és hideg téli hónapokban. Érdemes módjával és körültekintéssel beiktatni a mindennapjainkba, de mint mással sem, ezekkel se essünk túlzásba. Ha reggelre például kesuból készítek kakaót, vagy "golden milk"-et magamnak, akkor a nap további folyamán már nem fogyasztok egyéb olajos magvakat. A kesu krémességének köszönhetően kiváló forró csokoládé alap, sőt a különböző latték is sokkal ízletesebbek, ha ebből készítjük, nem pedig csak a hagyományos értelembe vett bolti növényi tejekkel. Nem olcsó mulatság azonban, néha csak horror áron érhető el, éppen ezért ritkábban használom, hacsaknem valami igazán fincsi lélekmelengetőre van éppen szükségem.

e_n1-4.JPG

Hozzávalók (2 nagyobb vagy 4 kisebb bögrényi):

  • 1 bögre / 150 g kesu (2 órán át vízben áztatva, majd lecsepgtetve)
  • 3 csésze / 750 ml víz
  • 1 csipet só
  • 2-3 evőkanál holland kakaópor
  • 55 g magas kakótartalmú étcsokoládé
  • 1 evőkanál hántolt kendermag
  • 2 Medjool datolya (vagy 1 evőkanál juharszirup)

e_n1.JPG

Elkészítés:

  1. Áztassuk vízbe a kesudiót legalább két órára, hogy megpuhuljanak a szemek, majd öntsük le és szárítsuk fel a szemeket (egy konyharuha segítségével).
  2. Tegyük egy blenderbe, és mixeljük krémesre.
  3. Öntsük edénybe, adjuk hozzá a kakaóport és a csokoládét, melegítsük fel, és keverjük össze alaposan. Várjunk amíg a csoki elolvad, de ne forraljuk!
  4. A kakaós csokis italt öntsük vissza a blenderbe, mérjük hozzá a kendermagot, és dobjunk bele 1-2 datolyaszemet. Újabb alapos mixelés, és önthetjük is a kedvenc bögrénkbe.

Napi isnpiráció és további receptek:  Facebookon,  vagy Instagramon .

e_n1-5.JPG hot_choco1-2.JPG

Narancsos- gyömbéres matcha trüffel

afterlightimage_5.JPG

Ahogy ígértem szépen sorban hozom a gyors, és egyszerű karácsonyi recept ötleteket. Szeretek olyan édességeket készíteni karácsonykor, melyekből ha kicsit több készül, akár ajándék is lehet. Ez a trüffel éppen ilyen. Eszméletlenül krémes, csak úgy olvad az ember szájában, na meg a kezében, épp ezért fontos, hogy ha lehet mindaddig hűtőben dermedjen, míg az asztalra, vagy az ajándékozott kezébe nem kerül. A gombócok formázásakor sem árt a sietség, ne lacafacázzunk vele túl sokáig. A gömbölyded kis formákat jelen esetben matcha porba hempergettem, egyrészt mert kíváncsi voltam az összhatásra, másrészt, mert karácsonykor elképesztő jól mutatnak a zöld kis trüffelek az ajándékdobozban. Az ízek kontrasztosak. Elsőre a matcha hirtelen túl "nyers"-nek tűnhet, a könnyen olvadó trüffelhez képest, aztán ahogy vegyülnek az ízek, szépen letisztul és nagyon izgalmas balanszot alkot.
afterlightimage.JPG

Hozzávalók (10-12 golyóhoz):

  • 100 g jó minőségű tejcsoki
  • 100 g 70% kakaótartalmú étcsoki
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1 narancs leve
  • 5 dkg gyömbér
  • 70 ml kókusztejszín (Cocomas)

forgatáshoz:

afterlightimage_2.JPG

Elkészítés:

  1. A narancslevet a gyömbérrel és a reszelt narancshéjjal összeforralom, és besűrítem. 
  2. A csokit vízgőz felett megolvasztom, majd hozzáöntöm a gyömbéres főzetet. 70 ml forró kókusztejszínt csurgatok hozzá, és az egészet összekeverem.
  3. Mélyhűtőbe rakom úgy 3-4 órára (vagy akár egy éjszakára), majd onnan kivéve gyors mozdulatokkal kis golyókat formázok.
  4. Matcha porba (vagy holland kakaóporba) hempergetem, és tálalásig hűtőbe teszem.

Napi isnpiráció és további receptek:  Facebookon,  vagy Instagramon.

afterlightimage_4.JPG

afterlightimage_3.JPG

Fűszeres, házi csokoládépuding kókusszal

choco_pudding1-5.JPG

Ki ne örülne egy kis házi csokoládépudingnak egy fárasztó munkanap levezetéseként? Vagy a vasárnapi családi ebéd zárásként? Esetleg a karácsonyi mesedélután közben kanalazva? Kicsik, nagyok nagy kedvence egyaránt. Én sokáig egyáltalán nem szerettem a csokoládés dolgokat, sem pudingban, sem fagylaltban nem igazán tudtam értékelni, egészen pár évvel ezelőttig. A bolti változatok meg sem közelítik a házilag készült krémes kis édességbombákat, s ha minőségi alapanyagokkal dolgozunk, akkor még a kalóriatartalma sem olyan aggasztó. Ez a recept egy  vegán, tejmentes változat, szerintem még a karácsonyi asztalon is jól mutat. 

Idén törekszem egyszerű, gyorsan elkészíthető receptekkel készülni a karácsonyra. Rettentően igénybevett ez az év, mentálisan és fizikálisan is, nagyon vágyom már a pihenésre. Éppen ezért, nem szeretném minden időmet a konyhában tölteni. Az, hogy valami gyorsan készül, egyszerű alapanyagokból egyáltalán nem jelenti, hogy nem lehet ízlésesen elkészíteni és tálalni. Csak pár receptet választottam, amiket megmutatok majd Nektek is. Lesz benne matcha teás forrócsoki, mandulalisztes karácsonyi keksz, és természetesen a mézeskalács sem maradhat ki. Készülök egy klassz kuglóffal, és még néhány aprósággal. Nézzetek vissza a blogra még párszor, hátha valami majd megtetszik.

choco_pudding1-13.JPG

Hozzávalók:

  • 200 ml kókusztej
  • 200 ml kókuszkrém
  • 1 db narancs héja
  • 1 rúd fahéj
  • 1 csipet szerecsen
  • 4 szelet gyömbér
  • 1 csipet só
  • 200 g 70% kakaótartalmú étcsokoládé (én a DM étcsokoládéját szeretem)

choco_pudding1-9.JPG

Elkészítés:

  1. Elkeverjük a kókusztejet a krémmel, és forráspontig melegítjük. Levesszük a tűről, belereszeljük a narancs héját, fahéjat, szerecsent, felkarikázott gyömbért, és 30 pecig állni hagyjuk, hogy a keveréket jól átjárják az ízek. Ezután átszűrjük.
  2. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, és hozzákeverjük a fűszeres tejes-tejszínes keveréket. Alaposan elvegyítjük.
  3. Kisebb poharakba töltjük, majd hűtőbe téve, legalább 3-4 órát, de az sem baj, ha egész éjjel hűtjük.
  4. Tálaláskor egyszerűen pirított kókusz chipsszel szórjuk.

Napi isnpiráció és további receptek:  Facebookon,  vagy Instagramon.

choco_pudding1-12.JPG

choco_pudding1-8.JPG

Porrá őrölt zöld tealevelek, matcha készítés otthon

bb152f18-67f0-4e10-8c9d-14517a7b8219.jpeg

A matcha manapság egyre szélesebb körben terjed, ám szakszerű elkészítése kapcsán sokszor hiányos ismeretekkel rendelkezünk. Így voltam ezzel én is. Bár korábban fogyasztottam már matchát, latte formában, a habosításhoz a megfelelő eszközök híján egy Ikeás tejhabosítót használtam, arról pedig, hogy a matcha port célszerű elkészítéskor átszitálni, halvány fogalmam sem volt. A Zhao Zhou teaműhely oldalán olvastam először a kihagyhatatlannak tűnő, értékes lépésekről, melyek betartása során a matchából valóban a maximumot tudjuk kihozni, mind ízvilágban, mind állagát tekintve.

matcha1-6.JPG

A matchát célszerű hozzávetőlegesen 85 ℃ vízzel keverni, s ha nincs olyan forralótok, ami mutatja az aktuális hőfokot, ne aggódjatok, ha elolvassátok mit jelentenek a halszemek a vízforralóban, akkor lehet egy pillanatnyi megvilágosodás érzésetek. Évek óta filóztam vajon honnan is lehet megállapítani speciális eszközök híján a forrásban lévő vízhőfokot, s voilá, mindössze erre a cikkre volt szükségem. A matcha elkészítéséről  lépésről lépésre leírást is találtok az oldalon, így már tényleg játszi egyszerűséggel el tudjátok készíteni ezt a szuper egészséges vibrálóan zöld reggeli finomságot: https://zhaozhoutea.com/hu/a-matcha-elkeszitese/.

Tudtátok, hogy a matcha az egyetlen olyan tea, melynek fogyasztásakor a teljes levelet megisszuk? Ennek köszönhetően a szokásosnál is több zöldet viszünk be a szervezetünkbe.

Néhány érdekesség a matcháról:

  • 70-szer annyi antioxidáns van benne, mint a narancsban.
  • 9-szer több béta-karotin, mint a spenótban.
  • Megnöveli az energiaszintet.
  • Fokozza a mentális éberséget.
  • Növeli a nyugodtságot és csökkenti a stresszt.

 Mivel a matcha leveleit porítják, ahelyett, hogy vízben áztatnák, gyakran használják ételek összetevőiként is. A por így szinte bármiben felhasználható a süteményektől, a turmixokon át a levesekig. Hozok pár receptet is decemberben, én most többek között matchával készülő desszertekkel is készülök a karácsonyra.

matcha1-11.JPG

 matcha1-8.JPG

Méhviasz gyertya készítése házilag

74607732_3759316160761165_6863825937687904256_n.jpg

Szuper klassz környezettudatos méhviasz gyertyákat készítettem nemrég, és annyira élveztem, hogy gondoltam megér egy blogbejegyzést. A lapokat az Ökokuckóból rendeltem, ahogyan a kanócokat is. Innen veszem a szódabikarbónát és a citromsavat, meg a különféle használatra szánt üvegcséket, amiket a környzettudatosabb élet felé tett lépéseknek szentelek. Műanyag zacskók helyett újrahasználható zsákokat vettem, magam készítek tisztálkodó és tisztító szereket, szobai illatosítót, arcradírt és egyebeket, szorgalmazom  a kistermelőkkel való kapcsolattartást, a boltban vásárlás helyett, és le is lassítottam a napjaimat, amennyire csak tudtam. Szeretném az életünket egy minimalistább szemléletmódra is átállítani,  megvettem a sokunk által már olvasott Marie Kondo: Rend a lelke mindennek című könyvet, mely nagyon hasznosnak bizonyul az otthoni rendszerezésben. Csomó dolgot ki tudtunk már selejtezni, amire pedig már nincs szükségünk, de semmi baja, egyszerűen csak felteszem a Marketplace-re, és pillanatok alatt sikerül megválnunk tőle, más nagy örömére. Ezzel plusz bevételhez is jutunk, ahelyett, hogy halomban állnának a felesleges holmik otthon.  De vissza a gyertyákra. A lapokat egyszerűen a kezünk melege teszi formázhatóvá, eleinte óvatosabban, aztán bátrabban is elkezdhetjük feltekerni. Ebből a méretből én két lapot szoktam összetekercselni hosszában, mert az egy az nagyon vékonyka lesz, de gyertyatartó függő mibe kerül éppen, hagyhatjátok úgy is. Ha az egyik lappal megvagyunk, a másikat kicsit rànyomkodjuk és ugyanúgy járunk el a melegítést és feltekerést illetően. Isteni finom illat lengi be tőle a lakást, és gyerekekkel is jó móka a hűvös estéken a tekercselés, így klassz családi program is válhat belőle.

76710888_3759316030761178_7610212861989617664_n.jpg

76644694_3759316044094510_6190065437187768320_n.jpg

74495222_3759316150761166_2357991419789967360_n.jpg

 

74607732_3759316160761165_6863825937687904256_n.jpg

Csokoládés banánkenyér

banana_bread1-3.JPG

Ritkán ugyan, de néha megesik, hogy a zabkásából is elég lesz, ilyenkor húzom elő a tuti befutó, 5 perces, édes kenyér recepteket. Lehet az répás, cukkini vagy banán, a lényeg, hogy 5 perc alatt lehessen összedobni, aztán már csak a sütőre kell bízni a dolgát, s közben leülhetek akár mondjuk meditálni. Mikor elkészül, akkor viszont már készen állok a habzsolásra, isteni melegében egy pohár mandula-, vagy zabtejjel. Ez egy nagyon egyszerű recept, semmi előképzettséget, vagy konyhai virtuózitást nem igényel. A folyékony hozzávalókat a szárazhoz öntve, onnan a sütőformába, és mehet is a sütőbe.

Glutén-, tejmentes, vegán.

bana_nkenye_r_v11.JPG

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál őrölt lenmag plusz 6 evőkanál hideg víz, egy kis tálban elkeverve
  • 3 érett banán (aminek már fekete a héja)
  • 1/4 bögre extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál kókuszvirág cukor (elhagyható)
  • 1/2 bögre zabtej
  • 2 bögre zabpehelyliszt
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • 1 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/2 bögre apírtott magas kakaótartalmú étcsokoládé, vagy csoki pasztilla

 banana_bread1.JPG

Elkészítés:

1. A sütőt  175°C fokra melegítjük elő. Egy kisebb tálkában elkeverjük az őrölt lenmagot a vízzel, és megvárjuk míg ragacsos massza lesz.

2. A banánt, lenmagtojást, olajat, cukrot, és zabtejet egy belnderbe mérjük, és alaposan elvegyítjük.

3. Veszünk egy nagyobb tálat, és elkeverjük benne a lisztet, sütőport, sót, fahéjat, majd beleforgatjuk a banános keveréket is. Hozzáadjuk a csokit, és ezzel is összeforgatjuk.

4. Kibélelünk egy kenyérsütő formát sütőpapírral, hogy ne ragadjon le, majd beleöntjük a tésztát. Tetejét szórhatjuk még csokival, és szeletelt, blansírozott mandulával.

5. Hozzávetőlegesen 45-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizve, hogy elkészült -e. 

6. Ha nem fogyna el mind - amit erősen kétlek - akkor fagyasztóba téve, szeletenként vágva tárolható, és a fogyasztás napján és kis utósütéssel olyan, mintha épp most készült volna.

Napi isnpiráció és további receptek:  Facebookon,  vagy Instagramon.

bana_nkenye_r1-2.JPG

banana_bread1-7.JPG

Ostoros rétes hagyományosan, a nagymamám receptje alapján

c086506c-f490-4c4a-84f8-9580b43152dd.jpeg

Rendhagyó bejegyzésként hoztam ezt a receptet, egyfelől önmagamnak is megörökítve azáltal, hogy leírom, másfelől Veletek is megosztva az egyik kedvenc desszertemet. Már csak azért is rendhagyó, mert egy égegyadta világon semmi sincs, ami miatt illeszkedne a diétámba, mégis ez az a falatnyi boldogság, amiért bármikor képes vagyok felrúgni a szabályokat. Nagymamám készíti ugyanis a világ legfinomabb ostoros rétesét, ezt az elképesztően ellenállhatatlan csokoládés vajas krémmel kent kelt tésztás csodát. A hétvégén, mikor a receptért folyamodtam, pontos útmutatásokkal látott el, részletesen elmagyarázva a hogyan és mikénteket, de nagyon sajnálom, hogy nem tudom a szavakon keresztül átadni azt csillogó szemű, ragyogó kedvességet, azt az édes, boldog mosolyt, amit mindeközben az arcán láttam. Engedjétek meg nekem ezt a szentimentalizmust, mert mostanában egészen másként látom őt, mint évekkel ezelőtt. Látom azt a nehézségek által meggyötört idősödő arcot, mely a mai napig végtelen kedvességgel, már már naivitással áll ehhez a világhoz. Sosem éreztem őt a szívemhez ily közel, mint az elmúlt hónapokban, s ha lehetne reggelről estig hallgatnám a történeteit, csak, hogy a mindennapjait feldobjam. Mert, hogy a rétesnek is története van, nem is egy, de számtalan. Remélem sűrűn készítitek majd, mami szerint a legjobb része a ropogósra sült kalácstalp, és a diószemek a tetején.

3462fd84-99f8-4873-b6cc-35dd993107fd.jpeg

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 3 tojássárgája
  • 4 dl tej
  • csipetnyi só
  • 6 dkg cukor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 5 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt

a krémhez:

  • 25 dkg margarin / vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaó

 

e1f7a68f-1343-45eb-a811-31f30f4500b2.jpeg

Elkészítés:

  1. A lisztet a tejben megfuttatott élesztővel és a többi alapanyaggal könnyen nyújtható tésztává összedolgozzuk, ha túl lágy lenne, még adunk hozzá lisztet. 
  2. A tésztát hat kis cipóra osztjuk, és legalább fél óráig kelesztjük. 
  3. Közben a margarint kikeverjük porcukorral és az ízesítőanyagokkal.
  4. A cipókat egyenként kinyújtjuk, vékonyan megkenjük krémmel, és feltekerjük. 
  5. Hármat-hármat összefonunk, és tepsiben pihentetjük fél órát.
  6. Sütés előtt tojássárgájával megkenjük, és vágott dióval megszórjuk.
  7. Közepes hőmérsékletű sütőben kisütjük. Tálaláskor porcukorral hintjük meg.

Egy bögre forró csokival a legfinomabb, amihez nemsokára hozok egy receptet.

Napi isnpiráció és további receptek:  Facebookon,  vagy Instagramon .

6a9c3ca8-2d47-458c-adee-5aa3593bbff6.jpeg

1c67405e-4254-4f7c-9e9d-194cbcbacd70.jpeg

Golden milk, avagy hogy készítsünk melengető kurkumás lattét reggelire

bc0a8f8b-947f-47c2-80b0-cf1eed213181.jpeg

Amerikából indult hódító útjára, s valahogy 2016 tájékán érkezett meg hozzánk, mindjárt a kávézók itallapjaira is felkerülvén a téli hónapokban. Melengető hatását nem csak a forró növényi tej alap adja, de a felhasznált fűszerek is mind ezt a célt szolgálják, mindamellett, hogy ha sikerül friss kurkumát és gyömbért beszerezni hozzá, akkor kiváló immunerősítő hatásra is szert teszünk. Akkor sem kell aggódni, ha csak őrölt fűszer hozzáadásával keltjük életre, egy csipetnyi fekete borssal, és lehelletnyi fahéjjal bolondítva az ízeket. Évek óta Minimalist Baker receptje alapján készítem, ámbár a fűszerezés tekintetében néha-néha eltérek az arányoktól, van hogy ezt meg azt elveszek, mást meg hozzáteszek, attól függően éppen mi van itthon. Ha nem vagytok jártasak az elkészítésében, vagy csak nincs kedvetek sokat variálni, akkor mindenképp az alapreceptet ajánlom, mert azzal biztosan harmonikusak maradnak az ízek.

520b4d63-67a4-4203-9353-f622878cddd9.jpeg 

Hozzávalók:

  • ½ bögre konzerv kókusztej
  • ½ mandulatej
  • ½  teáskanál őrölt kurkuma
  • 1/4  teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 fahéjrúd
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • csipetnyi őrölt fekete bors (frissen őrölve)
  • 1 evőkanál juharszirup vagy méz, elhagyható

01d4cbe3-7be2-491f-80ee-6ac7174db130.jpeg

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót egy kisebb nyeles edénybe mérjük, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon melegítjük (de nem forraljuk), körülbelül 4 percig. 
  2. A kókuszolaj miatt fontos a folyamatos kevergetés, különben kicsapódik.
  3. Ha elkészült én szeretem felhabosítani, és úgy a bögrékbe töltve azonnal elfogyasztani.

Napi isnpiráció és további receptek:  Facebookon,  vagy Instagramon .

ec8b7df6-8fce-4e52-a746-17d1169700f7.jpeg

8b175586-7d08-4511-bb64-c0a78443c0fb.jpeg

520b4d63-67a4-4203-9353-f622878cddd9.jpeg

Tahini reishi latte

0b964783-6ce2-497f-aa14-5e9e1cc558fa.jpeg

Az utóbbi időben elkezdtem picit feltunningolni a szervezetem, nem csak a hideg hónapokra készülvén, hanem, mert látszólagosan is le vagyok picit robbanva. Érzem a bőrömön, és a hajam állapotán, na meg a vitalitásomon. Sok esetben elegendő, ha csak a vitamin raktárakat töltjük újra, de van, amikor egyéb kiegészítő módszerekkel is támogatható a folyamat.

Rengeteg fórumon olvastam már korábban a reishi és ashwagandha pozitív élettani hatásairól, de kipróbálni, csak pár hete kezdtem ezeket. Az ashwagandhát kapszula formában szedem - mert Gabi barátnőm figyelmeztetett, hogy szerinte borzalmas íze van -, a reishit pedig por formában. Az ashwagandhából eleddig reggelente és este vettem be egyet-egyet, de napközben olyan szinten leszedál, hogy sokszor már délután egy óra tájt alig bírom nyitvatartani a szemem, úgyhogy csökkentettem az adagot, és csak lefekvés előtt pár órával veszek be egy kapszulát. Nem vagyok jó alvó, nagyon hamar felébredek a legkisebb oda nem illő neszre is, rengeteget álmodok, legtöbbször hülyeségeket, de amióta ezzel az adaptogén gyógynövénnyel kísérletezem, úgy alszom, mint a bunda. Sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem magam, és pihentebbnek, egyszóval - bár féltem tőle - nálam tényleg bevált. Sokunkban, akik korábban még nem találkoztak a fogalommal felmerülhet, mit jelent, hogy adaptogén. Az adaptogén hatás lényege a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenállóképesség nem-specifikus fokozása. Az adaptogének különféle természetes anyagok, amelyek részben a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást. Az adaptogén növényeknek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, hatnak egyes belső elválasztású mirigyek, valamint az immunrendszer működésére. Stimuláló és egyes szervek működését mérséklő hatással egyaránt rendelkezhetnek. Az adaptogén növények akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás. Bár alapvetően biztonságosan alkalmazhatóak, több fórumon olvasható, hogy a hormonrendszeri hatások miatt érdemes lehet kezelőorvossal is egyeztetni szedésüket, alkalmazás előtt, ha valakinek specifikus problémája van.

A reishi ízéért sem ugrálok különösebbképpen, kicsit fás, földes ízvilágot képvisel, de kásába keverve, vagy egy melengető lattéba csempészve szinte észre sem vehető. Az ősi kínai medicina szerint a reishi (pecsétviaszgomba, ganoderma lucidum) is egy ilyen adaptogén gyógynövény, mely képes egyszerre támogatni a szervezet védekezőképességét és idegrendszerét.

Ebben a receptben egy teáskanálnyi reishi port használtam, és lattéba kevertem egy reggel. Ha nem isztok kávét, aminek a fogyasztásáról én még csak leszokni próbálok, akkor nyugodtan használhattok bármilyen kávéhelyettesítőt, cikóriát, vagy simán csak kakaót. Megnyugtató melegség a hideg hónapokra. Mindössze 7 hozzávaló, kb 5 perc és egy blender kell hozzá.

 

Hozzávalók:

  • 2 bögre hot brewed kávé (melegen készített filter kávé)
  • 1/4 bögre forró kesutej
  • 1-2 evőkanàl kesuvaj
  • 1 evőkanàl tahini
  • 1/4 teáskanál őrölt cardamom
  • csipetnyi fahéj, ízlés szerint
  • 1-2 teáskanál juharszirup, ízlés szerint
  • 1 teáskanál reishi por

 

Elkészítés:

Mérjük a hozzávalókat egy mixerbe, és alaposan vegyítsük el. Öntsük egy bögrébe, és szépen komótosan kortyoljuk el még melegen.

Napi isnpiráció és további receptek:  Facebookon,  vagy Instagramon .

2ea53587-d0ee-4200-94df-e07dad9acb78.jpeg

Fűszeres körtés almaleves karamellizált almakockákkal

ko_rte_s-alma_s_leves1-3.JPG

Volt egy pár "muszáj most már felhasználni" körte a hűtőben, és A. imádja a gyümölcslevest, így kézenfekvő megoldás volt, hogy ne egy süteményben, hanem a forró lében végezzék be. Textúrát tekintve a sütihez már egyébként is túl plöttyedtek voltak szegények. Ha hazalátogatunk mostanában mindig kapunk almát is, vagy az én szüleimtől, vagy A. anyukájától, vidékről, szóval nincs hiány. Ezekért az "adományokért" mindig nagyon hálás vagyok, mert sokkal finomabbak a bolti kivitelnél, piacra járni mostanában pedig szinte semmi időm. Tojást, mézet,  zöldségeket, burgonyát, hagymát és egyéb nyalánkságokat is rejteget álatlában a "hazajárós" szatyor. Végtelen boldogsággal tölt mindig el. Visszatérve, a leves nagyon egyszerű, és kb. 20 perc alatt elkészül, részemről azon nyomban, melegen szeretem a legjobban. Úgy is klassz, ha a levest hagyjuk ugyan kihűlni, de a krémes, karamelles almakockákat forrón szedjük rá. Legutóbb a munkahelyemen, az egészet úgy ahogy van hidegen lapátoltam be, mert nem volt időm a melegítgetéssel bajlódni, és az "ez így is nagyon finom" megállapítást tettem. Szinte lehetetlen mellényúlni, próbáljátok Ti is ki!

 ko_rte_s-alma_s_leves1-6.JPG

Hozzávalók:

  • 3 közepes körte
  • 4 közepes alma
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbérpor
  • 1/2 kávéskanál őrölt szerecsen
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 csomag mentes vaníliás pudingpor
  • 1 dl zabtejszín
  • 1-2 dl mandulatej

Karamellizált almához:

  • 4 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 5-6 evőkanál zabtejszín
  • 2 közepes alma

Elkészítés:

  1. A körtéket és almákat alaposan megmossuk, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk, eltávolítva a magházukat.
  2. Egy nagyobb lábasba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, és hozzáadjuk a fűszereket.
  3. Körülbelül 15-20 percig főzzük, míg a gyümölcsök megpuhulnak.
  4. Ha puhára főttek, két evőkanál juharsziruppal édesítjük, és hozzáadjuk a pudingport (amit a zacskó hátulján található előírásoknak megfelelően készítünk elő; jelen esetben én kevés hidegvízzel kevertem simára, és így adtam hozzá a meleg leveshez.)
  5. Nálam a víz majdnem fele elfőtt időközben, s a puding még inkább sűrített ugye rajta, ezért további 1 dl zabtejszín és 2 dl mandulatej hozzáadásával hígítottam.
  6. A karamellizált levesbetéthez kettő darab almát az 1. pontban leírtak szerint előkészítünk, annyi eltéréssel, hogy igyekszünk kissebb kockákat szelni belőlük. Egy serpenyőbe dobjuk, és 4 evőkanálnyi kókuszvirág cukorral és 5-6 evőkanálnyi zabtejszínnel 3-4 perc alatt alaposan összeforgatjuk. A tejszín és a cukor egy krémes karamell bevonatot képez majd a kockákon, és ezzel együtt édesíti majd meg a levesünket.

Napi isnpiráció és további receptek:  Facebookon,  vagy Instagramon .

almaleves_1-2-v2.jpg