Mandula palacsinta három verzióban

4181100b-4bf8-4639-a9ed-da687d5121ab.jpeg

Valaki palacsintàt reggelire? Az én kedvencem a citromos mézzel vagy juharsziruppal locsolva. Anno egy Jamie Oliver sorozatban láttam, a gyerekeknek szolgálta így fel, s mióta megkóstoltam, az egyik kedvenc kombóm lett. Olyannyira, hogy képes vagyok lemondani a nutellàról is cserébe. Sokkal egészségesebb és kifejezetten üdítő a citrusos édes zamat. Szeretek a palacsintához mandulalisztet használni, mert sokkal finomabb lesz, mint sima rizs-, vagy zabliszttel készítve, de mivel nem olcsó mulatság rendszerint, azért ritkán készítem. Inkább a hagyományosabb gluténmentes változatot rendszeresítettem. Ennek ellenére, ha épp hedonista állapotban vagytok, akkor mutatok rögtön három receptet, hogy halálra palacsintázhassatok.

 Palacsinta alaprecept

Hozzávalók:

  • 200 g mandulaliszt
  • 2 tojás
  • 1,5 dl mandulatej vagy víz
  • fél mokkáskanálnyi fahéj
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy vaníliaőrlemény
  • fél mokkáskanálnyi só
  • csipetnyi őrölt gyömbér 
  • kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

  1. Egy kézi habverővel alaposan kihabosítjuk a tojásokat, hozzáadjuk a mandulalisztet, a fahéjat, a sót, a gyömbért és a vaníliát, felöntjük mandulatejjel (vagy a vízzel) és simára keverjük.
  2. Evőkanálnyi kókusz- vagy olívaolajjal kikent palacsintasütő serpenyőben, oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük.

 

Megjegyz: A hagyományosnál kisebb palacsinta sütőben sütöttem, és vastagabb is lesz a tészta.

 

Mandula- és zablisztes palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 1/2 bögre mandulaliszt
  • 1/2 bögre zabliszt
  • 2 db tojás
  • só ízlés szerint
  • 30 g eritrit
  • 1/2 bögre víz (vagy mandulatej)
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót összekeverjük, annyit vizet adunk a masszához, hogy palacsintatészta állagú tésztát kapjunk.
  2. Evőkanálnyi kókusz- vagy olívaolajjal kikent palacsintasütő serpenyőben, közepes hőfokon sütjük. A serpenyőbe egy fél merőkanálnyi tésztát teszünk, hagyjuk, hogy elterüljön, és megsütjük.

 pancakes-2139844_1920.jpg

Mandulás amerikai palacsinta

Hozzávalók:

  • 200 g mandulaliszt
  • 2 db tojás
  • 1-2 dl mandulatej
  • 1 evőkanál eritrit
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma
  • 1 csipet
  • kókuszolaj
  • 1 evőkanál tápiókakeményítő

Elkészítés:

  1. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a mandulatejet, a vaníliát, a eritritet, alaposan elkeverjük. Hozzáadagoljuk a sóval, a fahéjjal, a keményítővel és a sütőporral vegyített lisztet, majd a tésztát csomómentesre dolgozzuk. Ha szükséges, tejjel vagy vízzel hígítjuk, liszttel sűrítjük a tésztát. 
  2. Egy serpenyőben kevés kókuszolajat hevítünk, majd kanalanként kis korongokat formázunk a masszából. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük körülbelül fél-fél perc alatt.

Szeretném, ha egy interaktív közösséget építenénk. Ha érdeklődsz a mentes étkezés iránt, és van kedved ötleteket megosztani másokkal és Velem, kövesd az oldalam a Facebookon,  vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.

b03cf76d-beb4-4695-b344-4cb503434f8f.jpeg